Uddannelsesorlov ophører, og SVU starter

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved årsskiftet ophører orlov til uddannelse. Til gengæld bliver der fremover mulighed for en ny ordning - statens voksenuddannelsesstøtte (SVU).

De sidste muligheder for uddannelsesorlov

Hvis man skal have mulighed for at afholde uddannelsesorlov i 2001, skal følgende betingelser være opfyldt:

- Ansøgningen om uddannelsesorlov skal være bevilget af Arbejdsformidlingen (AF) inden 1. januar 2001. Det er altså ikke nok, at ansøgningen blot er modtaget i dlf/a eller AF.

- Uddannelsen skal være påbegyndt senest 28. februar 2001.

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU)

SVU bliver en ny mulighed for økonomisk støtte under deltagelse i uddannelse, som udbetales af SU-styrelsen. Der bliver både mulighed for støtte til deltagelse på folkeskole- og gymnasialt niveau (SVU for kortuddannede) og en mulighed for SVU til videregående uddannelse. Dlf/a's medlemmer kan kun benytte SVU til videregående uddannelse.

I forhold til uddannelsesorlov bliver uddannelsesmulighederne indskrænket for dlf/a's medlemmer. Det bliver fremover kun muligt at få støtte til uddannelse på videregående uddannelsesniveau tilrettelagt på fuld tid under lov om åben uddannelse (deltagerbetaling).

SVU til videregående uddannelse

Uddannelse

Man kan få SVU til at deltage i

- videregående uddannelse, der er udbudt som åben uddannelse og omfattet af en uddannelsesbekendtgørelse (eksempelvis pædagogisk diplomuddannelse),

- fagspecifikke kurser på videregående niveau, der er udbudt som åben uddannelse (faglig ajourføring af 1-4 ugers varighed), og

- supplerende uddannelsesaktiviteter med henblik på at opfylde adgangskrav på uddannelser, hvor der er fastsat adgangskrav, og som er udbudt efter § 2, stk. 2, i lov om åben uddannelse.

SVU kan gives til disse uddannelser, når de er tilrettelagt på heltid.

Generelle vilkår

- Fyldt 25 år, men ikke 60 år.

- Dansk statsborger, tilmeldt folkeregistret i Danmark, tilhørende det danske mindretal i Sydslesvig eller i øvrigt ligestillet med danske statsborgere.

- Mindst 3 års beskæftigelse inden for de seneste 5 år som lønmodtager, selvstændig eller medarbejdende ægtefælle. For deltidsbeskæftigelse dog svarende til 2 år. Ledige dagpengeberettigede kan dog få SVU i op til 6 ugers selvvalgt uddannelse.

- Beskæftigede lønmodtagere skal have indgået aftale med arbejdsgiveren om orlov til at deltage i uddannelsen.

- Optaget eller tilsagn om optagelse på uddannelse, der berettiger til SVU.

Ydelse og rettigheder

SVU udgør den maksimale dagpengesats. Der kan højst fås SVU svarende til det antal timer, arbejdstiden er sat ned med på grund af uddannelsen, eller til den mistede arbejdsmulighed.

SVU til videregående niveau ydes i højst 52 uger på heltid inden for 5 år, der løbende genoptjenes. Orlovsydelse til uddannelse, der er brugt inden for de seneste 5 år fra ansøgningstidspunktet, trækker fra.

Vejledning, ansøgning og udbetaling

dlf/a vejleder om SVU til videregående uddannelse.

Vejledning kan også fås på IVU-C (Centre for information om videregående uddannelse).

Ansøgningskema fås i dlf/a, som modtager og kontrollerer ansøgningen. dlf/a attesterer også eventuelt tidligere forbrug af uddannelsesorlov eller uddannelsesstøtte. dlf/a videresender ansøgningen til SU-styrelsen, som udbetaler uddannelsesstøtten.

Eventuelle ændringsoplysninger i støtteperioden oplyses til dlf/a, som videresender oplysningerne til SU-styrelsen.

Mere information findes på SU-styrelsens hjemmeside om SVU: http://www.svu.dk

Få yderligere information og vejledning hos din lokale a-kassekonsulent.