Lærere i oprør

Lærere nedlagde arbejdet i protest mod forslag om, at de skal erstatte pædagoger som børnehaveklasseledere

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et forslag til fremtidens indskoling i Rødovre fik lærerne på to af kommunens skoler til at nedlægge arbejdet i protest. Forslaget lægger op til, at lærere skal overtage børnehaveklasserne fra næste skoleår, og det beskriver, hvad kommunen kan tilbyde de 18 børnehaveklasseledere i stedet.

- Vi er meget vrede. Både over at kommunen reelt vil fyre vores kolleger fra deres nuværende stillinger, og fordi det vil forringe indskolingen, hvis den skal køre uden børnehaveklasseledere. De er trænede i at gøre børnene parate til skolen, siger Greta Jørgensen fra lærernes aktionsgruppe på Tinderhøj Skole. Her nedlagde lærerne arbejdet mandag i sidste uge i protest mod forslaget fra skoledirektør Gert Nielsen. Det samme gjorde deres kolleger på Valhøj Skole.

Aktionsgruppen vil have forslaget fjernet. Det forlanger Rødovre Lærerforening også.

Det bekymrer os dybt, at kommunen vil ændre børnehaveklasseledernes stillinger væsentligt uden at spørge os. Derfor valgte vi at orientere vores medlemmer om forslaget, siger kredsens formand, Stig Winther Hansen.

Skoledirektør Gert Nielsen og formanden for Udvalget for skole og fritid, Alex Nielsen, vil ikke trække forslaget. De mener, at lærerforeningen har misforstået sagen.

- Der er ikke tale om et forslag. Det er udelukkende et arbejdspapir, som vi skal bruge i den arbejdsgruppe, der i øjeblikket ser på vores indskoling, siger Alex Nielsen.

- Her analyserer vi fordele og ulemper ved forskellige modeller. En af dem er, at lærere overtager børnehaveklasserne. Det betyder ikke, at det ender med, at vi beslutter, at det skal være sådan, siger Alex Nielsen, der dog ikke vil love, at børnehaveklasselederne kan beholde deres nuværende arbejde.

- Jeg kan kun love, at vi vurderer fordele og ulemper, siger Alex Nielsen.

Skoledirektør Gert Nielsen mener, at lærerforeningen har misforstået ham, fordi han i sit oplæg bevæger sig i grænseområdet mellem læreres og pædagogers arbejde. Men han fastslår, at det langt fra er besluttet, at børnehaveklasselederne skal afskediges eller sættes til andet arbejde.

- Jeg nævner udelukkende den mulighed, fordi arbejdsgruppen skal kende børnehaveklasseledernes ansættelsesmæssige status, siger Gert Nielsen.

Det hele var rosenrødt

Forslaget om at ændre indskolingen i Rødovre bunder i et ønske om at udvide det ugentlige timetal for børnehaveklasser, 1. og 2. klasse til 25. Derfor har kommunen nedsat den arbejdsgruppe, som Alex Nielsen refererer til. Gruppen havde sit første møde den 5. november.

- Vi talte om, hvad der går godt og dårligt i den samlede indskoling i dag, og om, hvad vi kan bruge en udvidet undervisningstid til. Men ingen snakkede om at fyre børnehaveklasselederne, fortæller Stig Winther Hansen, der repræsenterer lærerforeningen i arbejdsgruppen.

Få dage efter arbejdsgruppens første møde indkaldte skoledirektøren en børnehaveklasseleder, en lærer og en pædagog fra skolefritidsordningen fra hver af de seks skoler i Rødovre til et internatmøde på Hotel Frederiksdal i Lyngby. Over et døgn diskuterede de, hvordan indholdet af indskolingen kan forbedres, hvis timetallet sættes op til 25. Men heller ikke her blev der talt om en indskoling uden børnehaveklasseledere.

- Jeg forsøgte at bidrage konstruktivt til debatten om indskolingen, så jeg fik et chok, da jeg en uge senere fik at vide, at jeg står til at blive fyret per 1. august, siger Birgit Frederiksen, der deltog i internatet. Birgit Frederiksen er børnehaveklasseleder på Tinderhøj Skole og fejrede 25-års-jubilæum i august.

- Dengang sagde skoledirektøren en masse pæne ord. Det hele var så rosenrødt. Men nu dur jeg ikke længere. Det hænger ikke sammen, siger Birgit Frederiksen, der tror, at forslaget skal kompensere for, at børnene skal være længere tid i skole frem for i skolefritidsordning, hvis timetallet sættes op.

- Jeg kan kun tro, at jeg skal ofres, fordi kommunen fortsat skal kunne tilbyde pædagogerne i skolefritidsordningen stillinger på fuld tid, siger Birgit Frederiksen.

Svært at gennemføre

Næstformanden i Danmarks Lærerforening, Tom Egholm, mener ikke, at børnehavepædagogerne behøver frygte for deres job. Blandt andet fordi forslaget kræver en dispensation fra folkeskolelovens paragraf 29, der netop foreskriver, at børnehaveklasselederen skal være uddannet pædagog.

- Hvis lærerne skal undervise børnehaveklasserne, bliver Rødovre Kommune formentlig nødt til at gøre undervisningen obligatorisk. Det tror jeg ikke, Undervisningsministeriet vil være med til, siger Tom Egholm og peger på en anden hurdle, kommunen skal igennem for at kunne realisere planen.

- Den skal indgå en overenskomst med os for de lærere, der skal undervise i børnehaveklasserne, siger Tom Egholm.

Henrik Stanek er freelancejournalist.