Fælles takst for brugerbetaling

Frygt for at færre lærere kommer på efteruddannelse

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Seminarierne og Danmarks Lærerhøjskole (DLH) har fiflet og filet og arbejdet på højtryk, og nu er taksten for brugerbetaling på efteruddannelse klar.

Fra næste skoleår kommer det til at koste kommunen 25 kroner per kursisttime at sende lærerne på efteruddannelse.

Derefter stiger taksten over de næste fem år til det dobbelte i takt med, at statens tilskud bliver trappet ned.

DLH og seminarierne har valgt at sætte en fælles takst det første år frem for at konkurrere på priserne. Og den aftale er Lærerhøjskolen godt tilfreds med. Her havde man frygtet, at seminarierne ville konkurrere på prisen.

- Nu bliver der alene tale om konkurrence på kvaliteten, siger Tom Ploug Olsen.

Formanden for Lærerseminariernes rektorforsamling, Knud Erik Bang, supplerer:

- Der har været så meget rod om overgangen til brugerbetaling. Derfor er vi gået med til en fælles takst for at gøre det så smertefrit som muligt for kommunerne, siger han.

- Jeg tør ikke sige, om vi fortsætter med ens takster. Det må der skulle forhandles om fra år til år, tilføjer han.

Hug en hæl . . .

Med de 25 kroner for en kursisttime er Danmarks Lærerhøjskole endt fem kroner lavere end i sit første udkast til budgettet. Ifølge rektor Tom Ploug Olsen kan det få betydning for kvaliteten af efteruddannelsen på længere sigt.

- I vores første forslag på 30 kroner havde vi indregnet en opsparing. Den skulle sikre udviklingen af nye former for efteruddannelse. Det bliver der ikke råd til nu. I stedet giver vi det nu første prioritet at sikre, at intet fag i skolens fagkreds bliver forsømt. En for stram økonomi kan derfor om tre til fem år betyde en forringet efteruddannelse, mener Tom Ploug Olsen

Uforberedte kommuner

Formanden for De Studerendes Råd på DLH, Jørn Mohr, er også bekymret. Især ved udsigten til at det bliver for dyrt for særlig de små kommuner.

- Vores holdning er stadig, at 20 kroner må være et maksimum, da kommunerne ikke er forberedte på brugerbetaling. Jeg er fælt bange for, at nogle små kommuner vil undlade at sende lærere på efteruddannelse, siger Jørn Mohr.

Den frygt deler Jørgen Stampe, der repræsenterer DLF i DLH's bestyrelse. For selv om kommunerne får ekstra penge til brugerbetalingen over bloktilskuddene, er der ingen adresse på beløbet.

- Derfor er der ingen garanti for, at de bruger pengene til efteruddannelse, siger Jørgen Stampe.

Mette Mørk er freelancejournalist.