Sprogligt set

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvor er faldgrupperne

De moderne tekstbehandlingssystemer har gjort det let at give breve og andre henvendelser et professionelt layout, så de næsten ser ud, som om de kom fra bogtrykkeriet. Stavekontroller har gjort det muligt at fjerne nogle typer stave- og slåfejl. Skriver jeg for eksempel slåfjel i stedet for slåfejl, vil en aktiveret stavekontrol reagere. Den kan imidlertid også finde på at reagere, hvis jeg skriver slåfejl, en sammensætning, som ikke er så hyppig, at den vil være indlæst i alle systemer. Og så er der nogle skribenter, der i stedet skriver slå fejl, og det reagerer stavekontrollen ikke negativt på. Særskrivning er en hyppigere og hyppigere fejltype.

Den designmæssige professionalisme modsvares ikke altid af en tilfredsstillende sproglig standard. En pædagogisk forening (diskretion en selvfølge) indkaldte for nylig til møde med følgende optakt: 'Foreningen NN (på ny linie:) Inviterer til temadag'. Der er gået kuk i brugen af store bogstaver (KonkurrenceStyrelsen, EuroBonus og så videre), og man har fået lov at bruge stort bogstav i betydende ord i overskrifter, men at skrive et verbum i en sætning med stort er i hvert fald en fornyelse.

Senere i programmet belyser en rektor spørgsmålet Hvor er faldgrupperne? Den ville nogle, men ikke alle stavekontroller have kunnet anholde. Senere skal man høre et indlæg af en person fra Danske Ingeniøres Efteruddannelse. Tja.

Verden falder jo ikke sammen på grund af den slags fejl, og man forstår udmærket ordenes betydning. Men hvis vi skal lære eleverne respekt for korrekt stavning, skal vi foregå med gode eksempler, hvad enten vi skriver på tavlen, sender et brev til elevernes forældrekreds - eller indbyder til møde i faglige foreninger.

Professor Higgins