Organisationer overvejer sammenlægning

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På norske skoler og gymnasier er der ofte to faglige klubber på det samme lærerværelse - nogle af lærerne er medlemmer af Norsk Lærerlag, andre af Lærerforbundet. Men nu er der udsigt til, at de om et par år kan blive medlemmer af den samme kæmpeorganisation for undervisere. I denne tid er der høringsrunder rundt om på skolerne, og den 15. december holdes landsmøder i begge organisationer, hvor det på baggrund af stemningen blandt medlemmerne afgøres, om man skal arbejde videre mod en sammenlægning. En fusioneret underviserorganisation vil rumme 120.000 medlemmer svarende til, hvis de danske pædagogers fagforbund BUPL fusionerede med Danmarks Lærerforening, Gymnasieskolernes Lærerforening og en god del af Dansk Magisterforening.

Norsk Lærerlag har over 80.000 medlemmer fra børnehavepædagoger - kaldet førskolelærere - til undervisere på de korte videregående uddannelser og er klart største organisation i grundskolen. Lærerforbundet har 37.000 medlemmer og organiserer også hele spektret, men er størst på gymnasieniveau. Lærerforbundet er medlem af Akademikernes Fellesorganisasjon, som på det seneste har lidt under stor medlemsflugt og nu overvejer sammenlægning med en anden norsk hovedorganisation. Norsk Lærerlag er slet ikke med i nogen hovedorganisation, men samarbejder med norsk LO. Initiativet til en sammenlægning kommer fra Norsk Lærerlag. Hvis der viser sig en positiv stemning i løbet af høringsrunden, skal en ny høringsrunde i gang, hvor man skal se mere konkret på opbygningen af en ny lærerorganisation, eventuel tilslutning til en hovedorganisation og så videre. Derefter følger nye landsmøder, og en egentlig fusionskongres kan tidligst holdes i efteråret 2001.