Leonidernes indtog

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Leonidernes indtog

Natten mellem den 17. og 18 november kom der en regn af stjerneskud. Det skete, fordi jorden i sin bane rundt om solen mødte meteorsværmen Leoniderne.

Stjerneskuddene opstår ved sammenstødet med vores atmosfære. Begivenheden finder sted cirka hvert 33. år.

Denne gang gik Tycho Brahe Planetarium, Danmarks Lærerhøjskole, UNI-C og Undervisningsministeriet sammen om projektet 'Skolernes observation af Leoniderne'. 56 skoler meldte sig og observerede stjerneskuddene, så godt som vejret tillod det. Næste dag blev resultaterne via Internettet sendt til Danmarks Lærerhøjskole, hvor eksperter bearbejder oplysningerne.

Skolernes oplysninger bliver brugt til reelt forskningsarbejde, hvilket understreges af, at blandt andre den amerikanske rumfartsorganisation Nasa har bedt om at få fingre i tallene.

Vejret drillede, så eleverne i Jylland og på Fyn så kun meget få stjerneskud. På Sjælland gik det bedre.

Efterskolen Smededal sydvest for Holbæk så 1.379 stjerneskud på en time, hvilket var det højeste antal i Danmark. Eksperterne anslår, efter at have taget højde for, at skyerne dækkede det meste af udsynet, at der mellem klokken tre og fire var mellem tretusinde og femtusinde stjerneskud.

Læs mere på

http://leoniderne.u-net.dk