EU-kontor nægter at udsende skolemateriale

EU-Kommissionens kontor i Danmark mener, at en ny EU-tegneserie til skolebørn er for tæt på propaganda

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En ny tegneserie om EU er så tæt på propaganda, at Kommissionens kontor i København ikke vil sende den ud til de danske skoler, medmindre skolerne specifikt beder om den.

Tegneserien, der er beregnet til EU's 65 millioner børn, lader tre børn rejse tilbage i tiden, hvor de oplever, at alting er meget besværligt, når landene har egne grænser og egne mønter. Den er produceret af EU's officielle publikationskontor i Bruxelles og er beregnet til uddeling i grundskolerne i de 15 EU-lande.

På kontoret i København forklarer souschef Peter Lindvald Nielsen utilfredsheden.

'Tegneserien passer ikke til det danske marked og den danske tradition. Her i Danmark sælger man ikke EU, som man sælger tandpasta, og man presser ikke politiske holdninger ned i halsen på folk', siger han.

EU-tilhænger fortørnet

Men kontoret er ikke de eneste EU-positive, som tegneserien falder for brystet.

Også Bertel Haarder, medlem at Europarlamentet for Venstre og tidligere undervisningsminister, synes, at 'tegneserien er latterlig'. Han mener, det er forkert at bruge tegneserier til at få et bestemt budskab ud.

Og budskabet er klart nok: Hvis man handler sammen, laver en fælles mønt og nedlægger grænser, så er der ingen problemer tilbage.

På publikationskontoret i Bruxelles, hvor tegneserien er født, forstår man ikke kritikken.

'Vi har ønsket at lave noget materiale til børn, der fortalte, at samhandel er en garanti for fred og frihed. Det er ikke muligt at skabe et materiale, der falder i alles smag, så vi kan bare glæde os over, at tegneserien er meget populær i Tyskland', siger Morten Espelund, administrator på publikationskontoret i Bruxelles.

Han mener ikke, at man i Bruxelles skal holde op med at lave materiale til EU-landenes børn, og kan ikke forstå, at man i Danmark kan kritisere tegneserien for at være propaganda.

'Forsvaret fortæller da heller ikke om de dårlige sider, når de skal rekruttere soldater', begrunder Morten Espelund.-Bettina Berg er freelancejournalist