Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

De smaa og store

Med visse Mellemrum dukker Spørgsmaalet om de store Bogstavers Afskaffelse op. Paa Rigsdagen benytter Folketingsmand Sneum enhver Lejlighed til at rejse det, og sidst har han gjort det under Finanslovsdebatten. Nu har en Meddelelse om, at Byerne Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers vil afskaffe de store Bogstaver i alle officielle Skrivelser, givet det ny Aktualitet. Bagefter er det ganske vist oplyst, at ikke alle 5 Borgmestre var enige herom, en enkelt troede, at Forslaget blot var en Spøg, og Odense vil i alt Fald ikke være med.

Hovedmodstanderne mod de store Bogstavers Afskaffelse er hidtil kommet fra Dagspressen, som ikke vil gøre Skridtet af Hensyn til Læsernes Vaner. Da Undervisningsminister Jørgen Jørgensen lagde op til Reformen i 30'erne, afblæste Stauning det hele, netop af Hensyn til Dagspressens Holdning, og der er intet, der tyder paa, at den har ændret Standpunkt.

Folkeskolen nummer 46

november 1946

For 25 år siden

Fra 'Dansk Skoleudstilling 1971'

I båndoptagerstandene lagde man mærke til, at de små fikse kassettebåndoptagere stjal en stor del af billedet. Hvis lydkvalitet og robusthed blot nogenlunde svarer til brochurernes løfter, vil man spå dem en stor fremtid i skolen.

En nyhed var Tandbergs transportable 'sproglaboratorium'. Det består af en almindelig stor båndoptager, der på forsiden har tilbygget en kontrolpult for læreren. Der kan tilsluttes indtil 12 hovedtelefoner med mikrofon. Det transportable anlæg koster en brøkdel af prisen for de traditionelle anlæg - og måske er det lige så egnet til undervisning af folkeskolens elever. Tiden og eksperimenterende sproglærere vil vise det.

Folkeskolen nummer 45

november 1971