Decentral afløser

Kommunerne vil afskaffe den decentrale løn samtidig med, at de vil øge den lokale løndel

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kommunernes Landsforening (KL) er på banen med, hvad mange lærere vil opfatte som en god og en dårlig nyhed. Den gode er, at kommunerne ved de kommende overenskomstforhandlinger satser på at afskaffe den decentrale løn.

Den dårlige nyhed er, at betingelsen for at slippe for den decentrale løn er, at man i stedet går med til et helt nyt lønsystem. KL satser på at få indført et nyt lønsystem med så mange organisationer, som vil være med. Det skal bestå af en grundløn, som fastsættes centralt. Men derudover skal lønnen have en kvalifikationsdel, en funktionsdel og en resultatdel. Og de tre løndele skal forhandles lokalt.

Op til en fjerdedel af lønnen skal på længere sigt aftales lokalt, hvis det står til KL.

Foreningen har også guleroden parat. De organisationer, som ved de kommende forhandlinger går ind for et nyt lønsystem, kan godt regne med, at der bliver sat lidt ekstra penge af, som chefforhandleren på det kommunale område, formand for KL's lønudvalg, Søren Andersen, udtrykker sig. Organisationen garanterer, at ingen kommer til at gå ned i løn.

Men de, som ikke vil være med, kommer jo til at sakke forholdsmæssigt bagud. På længere sigt vil det kunne mærkes, siger Søren Andersen. KL satser på, at de første organisationer går over til et nyt lønsystem fra 1. april 1998.

hbj