Harry Potter

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indrømmet. Det er lidt flovt. Men redaktøren af denne uges NETopNU er også turnet på Harry Potter-bølgen.

Første bind blev indkøbt og læst af ren professionel interesse.

Men bind to og tre blev også købt og læst - også af husets voksne datter.

Nu står det fede fjerde bind og venter på en rigtig god efterårsdag med masser af tid.

Når det så er sagt, skal det også siges, at Harry Potter-bøgerne er børnebøger. Men af den slags, som minder os om dengang, vi selv var børn - og det er herligt indimellem.

I et interview til TV-avisen sagde Torben Weinrich for nylig, at han troede, at en del af Harry Potter-bøgernes succes skyldes smart markedsføring og Internettet. Og naturligvis er det en medvirkende årsag til, at så mange har opdaget Harry Potters eksistens. Men resten af berømmelsen må tilskrives bøgernes egen kvalitet.

For mange børn har det været den første positive læseoplevelse med tykke bøger uden billeder. 'Man laver da bare selv billeder inde i hovedet', siger børnene fornøjet.

Forhåbentlig ødelægger de mange Internetsider om Harry Potter ikke børnenes indre billeder.

Mange af siderne er både sjove og oplysende og kan sætte de unge læsere i kontakt med andre Harry Potter-entusiaster.

For de voksne, der gerne vil vide noget om, hvad børnene er optaget af, uden nødvendigvis at læse bøgerne, er her også hjælp at hente.

De engelsksprogede sider kan give stof til god og motiverende engelskundervisning.

Forlaget Bloomsbury, som i parentes bemærket har tjent tykt på bøgerne, har en fin hjemmeside. Kender man ikke meget til Harry Potter, skal man bruge indgangen for 'Muggles'. En muggler er en kedelig voksen, som ikke kan eller vil se verdens trolddom og fortryllelser. www.bloomsbury.com/harrypotter/

Er man derimod fuldstændig fortrolig med Harry Potters parallelunivers og kender alt til hans skolegang på trolddomsskolen Hogwarts, ja så skal man bare gå ind under 'Witches and Wizards'.

Man kan også lade sine elever søge optagelse på troldmandsskolen angelfire.com/az2/hphogwarts/. Først læser de en lang engelsk tekst om optagelsesbetingelserne, og så skriver de selvfølgelig en ansøgning om optagelse - på engelsk.

Prøv også det amerikanske forlags Wizard Trivi: www.scholastic.com/harrypotter/trivia/index.htmog test din viden om Harry og hans venner.