Sammenhold mod besparelser

Lærere og elever strømmede til rådhuset i Gladsaxe

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Elever, forældre, lærerne fra samtlige 15 skoler, repræsentanter for nabokredsene og størstedelen af DLF's hovedstyrelse var samlet på pladsen foran Gladsaxe Rådhus for at markere deres vrede over det, der foregik indenfor i byrådssalen sidste onsdag, hvor man vedtog et budget, der betyder, at hver lærer i gennemsnit skal undervise to timer mere.

'Det er svært nok at leve op til folkeskolelovens intentioner i dag, og politikerne forstår åbenbart ikke, at alt det arbejde, vi udfører, udspringer af undervisning, så hvis vi skal undervise to gange 45 minutter mere, så er det ikke bare to gange 45 minutter - det kan for eksempel betyde, at man får en klasse mere, man skal lære at kende, undervisningen skal forberedes, der er møder. Vi går altså ikke hjem hver eftermiddag efter skole for at se 'Glamour' i tv, som man skulle tro, når man læser medierne', siger Flemming Nielsen, lærer på Mørkhøj Skole.

Keld Resen, Enghavegård Skole, supplerer:

'Politikerne tror tilsyneladende, at skole er ligesom dengang, de selv gik i skole. Belastningsgraden ved undervisning er langt større, når man ikke bare kan lade Brian sidde nede bagved eller sende ham op på inspektørens kontor, men skal lave individuelle handleplaner for hver enkelt, stå for opdragelse og sociale kompetencer'.

Der var arbejdsnedlæggelser både mandag og torsdag, og onsdag var det eleverne fra 7. til 10. klasse, der forlod undervisningen og strømmede op på rådhuset for at tale med borgmesteren. Lærerne vil formentlig blive idømt en bod for aktionerne, som ikke formåede at påvirke politikerne i Gladsaxe.

Kredsformand Henrik Poulsen fortæller, at han har hørt de første seriøse meldinger fra unge nyansatte lærere, som er klar til at søge væk fra Gladsaxe igen efter at have oplevet den borgmester, som i foråret forhandlede lærernes nye overenskomst, bagefter brugte den til markante besparelser på folkeskolen i sin egen kommune. Heller ikke i Sønderborg Kommune fik lærernes protester politikerne til at droppe besparelserne, men kredsformand Anders Bondo Christensen fortæller, at det næppe bliver til de nedskæringer på 20 lærerstillinger, kredsen frygtede før den endelige budgetvedtagelse. Der spares tre millioner kroner på lærerlønningerne svarende til cirka ti stillinger, mens nogle af de andre besparelser nok alligevel ikke rammer den konto.kara