Tordenskjolds soldater

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et barn med en problematisk og turbulent opvækst kan optræde igen og igen i mange statistikker og registre og dermed give et misvisende billede af virkeligheden.

- Børn, der for eksempel er anbragt uden for hjemmet, har erfaringsmæssigt stor risiko for at møde alvorlige vanskeligheder senere i livet, og disse børn går igen i statistikkerne over kriminalitet, dårlig tandsundhed, skilsmisser, enlige forsørgere, tvangsfjernelser, psykiske lidelser og vold for nu blot at nævne nogle eksempler, siger seniorforsker i Socialforskningsinstituttet (SFI) Mogens Christoffersen.

Børn, som under opvæksten oplever omsorgssvigt, pådrager sig flere sygdomme end gennemsnittet. De får flere huller i tænderne, får oftere mellemørebetændelse og andre infektionssygdomme, de er mere udsat for vold og vanrøgt, og senere i tilværelsen optræder de samme børn i kriminalstatistikken som førtidspensionister og storforbrugere af offentlige ydelser.

- Mine undersøgelser af anbragte børn viser en ophobning af elendigheder, som får børnene til at gå igen i de mange statistikker, siger Mogens Christoffersen, der i 1993 skrev rapporten 'Anbragte børns livsforløb'.

Ingen myndigheder eller forskere har endnu undersøgt, i hvor stort omfang de samme børn går igen i statistikkerne, men ifølge SFI-undersøgelser er godt fem procent af alle danske børn i risikogruppen og derfor gengangere i de utallige registre og statistikker, som skal forsøge at skabe klarhed over levevilkårene for danske børn.

jp