Pensionister mister stemmeret

Delte meninger om ændret status i forhold til urafstemning

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tjenestemandspensionisterne i DLF mistede på kongressens anden dag retten til at stemme ved urafstemningen om det kommunale overenskomstresultat. Forslaget blev stillet, fordi de mindre organisationer i Lærernes Centralorganisation (LC), der forhandler overenskomst sammen med DLF, har færre aktive medlemmer end DLF's pensionister. Dermed kan pensionisterne reelt få større indflydelse end de andre LC-medlemmer på et overenskomstresultat, som slet ikke drejer sig om pensionisternes forhold.

Fra samme dag var pensionisterne blevet optaget i Statspensionisternes Centralorganisation (SC). Begrundelsen for dette var, at pensionisterne dermed vil få større indflydelse på forhandlinger om tjenestemandspensionen. Med de nye medlemmer stiger SC's medlemstal fra 13.000 til 24.000, og jo større en forsamling er, jo større gennemslagskraft har den, mener hovedstyrelsen. Medlemskabet af SC er et supplement til pensionisternes medlemskab af DLF, som altså ikke berøres.

Else Johansen, pensionisternes repræsentant i hovedstyrelsen, sagde:

- Det vigtigste er ikke at kunne stemme, men at få større indflydelse på sin situation på et aftalefelt. Dette skal kunne opnås ved medlemskab af SC. Mogens Lykketoft kan ikke knipse det nye, store medlemstal væk, og DLF vil stadig arbejde for pensionisterne, sagde hun.

Pensionisternes anden repræsentant, Kristian Fløj-Jensen, var positiv over for forslaget, men med egne ord ikke jublende lykkelig:

- Det er uhyre vigtigt, at vi stadig har DLF som vores centrale organisation, og at DLF vil støtte pensionisterne. Vi arbejder for jer, og vi håber, I vil arbejde for os.

Et tyndt argument

Mogens Vindegaard fra Fraktion 4 havde besluttet sig for at stemme nej til forslaget.

- Vi ved, hvad vi har, ikke, hvad vi får, var hans begrundelse. Vi har fået alt for få oplysninger om SC og aftalen inden kongressen.

Rigmor Jark fra hovedstyrelsen var ligeledes imod forslaget.

- Det provokerer min demokratiopfattelse. Stemmeretten er grundlæggende, og jeg synes, det er et tyndt argument, at overenskomstforhandlingerne ikke vedrører pensionisterne. Børnehaveklasse- og skoleledere stemmer for eksempel også. Det er et dårligt signal at sende, at DLF ikke har brug for lærernes erfaring, efter de er gået på pension, sagde hun.

Formanden for Århus-kredsen, Jette Jensen, var enig med Rigmor Jark.

- Intentionerne strider imod min opfattelse af DLF som en forening, der står sammen om fælles vilkår, sagde hun. Tænk på konsekvenserne: dette handler om, hvilken forening og hvilket demokrati vi vil have.

Formanden for organisationsudvalget i hovedstyrelsen, Karsten Holst, svarede på indlæggene om det udemokratiske i at fratage medlemmer stemmeret:

- Er det demokratisk, at små grupper kan stemmes ned af nogen, der ikke har noget med det, der stemmes om, at gøre?

Forslaget om at fratage pensionisterne stemmeret ved urafstemninger om overenskomst blev vedtaget med 245 stemmer for. 46 stemte imod, og 11 stemte ikke.