Kampen skærpes

Danmarks Skolelederforening kalder sig nu en fagforening og går efter forhandlingsretten

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kampen om skolelederne blev skærpet, da Danmarks Skolelederforenings repræsentantskab i sidste uge besluttede, at den for fremtiden ikke mere vil kalde sig en faglig forening men en fagforening. Kun to undlod at stemme. Resten stemte for forslaget.

- Bestyrelsen har flere gange opfordret medlemmerne til at melde sig ud af DLF, og nu har repræsentantskabet sagt, at vi har lagt den rigtige kurs. Derfor sætter vi farten yderligere op, sagde Skolelederforeningens formand, Hans Martin Jepsen, efter mødet til Folkeskolen.

Herudover kommer skolelederne ikke til at mærke den store forskel her og nu, for forhandlingsretten ligger stadig hos DLF. Men den vil lederforeningen nu gå målrettet efter.

- Vi har fået udarbejdet et juridisk responsum, som siger, at vi kan få forhandlingsretten, hvis vi kan dokumentere, at vi har over halvdelen af lederne som medlemmer, og DLF har under halvdelen, siger Hans Martin Jepsen.

Han erkender, at der skal mere til at flytte forhandlingsretten end til at lade den forblive hos DLF, fordi mange skoleledere er medlemmer begge steder.

- Lærerforeningen har et fortrin i kraft af de dobbelte medlemskaber, men jeg forventer, at mindst 2.000 har meldt sig ud af DLF den 1. juli næste år, siger Hans Martin Jepsen.

Omkring 800 skoleledere, viceskoleinspektører og afdelingsledere har indtil nu meldt sig ud af DLF.

Vil gå til KL

Skolelederforeningen har ikke tænkt sig at bede DLF om at få overdraget forhandlingsretten. Foreningen vil gå direkte til arbejdsgiveren, Kommunernes Landsforening, KL, og om nødvendigt fortsætte til domstolene.

- Vi truer ikke med at anlægge en sag. Vi fortæller blot, at det er den yderste konsekvens, vi må drage, hvis KL mod vores forventning afviser os, siger Hans Martin Jepsen.

Han afviser, at det hele tiden har været Skolelederforeningens mål at lægge afstand til DLF.

- Hvis DLF's kongres havde imødekommet vores krav om at komme ud af kredsene, havde vi ikke været nødt til at danne vores egen fagforening. Udviklingen har ført os derhen, hvor vi står i dag, siger Hans Martin Jepsen.

Han ser ikke DLF's nye, selvstændige lederlandskreds som en håndsrækning. (Se reportagen fra kongressen side 26).

- Der er ikke tale om et tilbud, men om en discountløsning. Vi må dog erkende, at DLF har et meget stærkt kort på hånden, nemlig forhandlingsretten, siger Hans Martin Jepsen.

Henrik Stanek er freelancejournalist