Unges ufrie valg

Etnisk baggrund, køn og forældres uddannelse betyder meget for unges uddannelsesforløb

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Unge danskere forventer, at de som 25-årige er i gang med en uddannelse, mens unge fra etniske minoriteter i højere grad forventer at være arbejdsløse som 25-årige. Det er blot én af konklusionerne i en ny undersøgelse fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut (AKF). Undersøgelsen hedder 'Et frit valg? Unges overgang fra grundskolen til ungdomsuddannelserne - om danske unge og unge fra etniske minoriteter'.

Undersøgelsen viser, at forældrenes uddannelse har afgørende betydning for de unges valg. Desuden betyder de unges etniske baggrund og køn også meget.

Unge fra etniske minoriteter vælger typisk de praksisrettede erhvervsfaglige uddannelser, mens danske unge oftere vælger de mere teoretiske gymnasiale uddannelser. Et problem ved valg af en erhvervsfaglig uddannelse er, at det kan være svært at finde en praktikplads. Dette problem er størst for drengene fra de etniske minoriteter, og det betyder, at det især er dem, der stopper midt i et uddannelsesforløb.

I alt 800 elever fra folkeskolernes 9.- og 10.-klasser er til undersøgelsen blevet fulgt igennem fire år fra 1996 til 1999. En fjerdedel af de unge er fra etniske minoriteter. De unge er fra Ishøj, Brøndby, Karlebo og Farum. Stort set alle har modtaget vejledning om uddannelse og erhverv fra skolevejlederen.

Undersøgelsen peger på vigtigheden af, at ungdomsvejledningen bliver mere synlig for de unge. Ikke mange unge fra undersøgelsen har stiftet bekendtskab med kommunens ungdomsvejleder.

hela

'Et frit valg? Unges overgang fra grundskolen til ungdomsuddannelserne - om danske unge og unge fra etniske minoriteter'. Jill Mehlbye, Pauline Hagensen og Tue Halgreen. AKF Forlaget. Telefon 3311 0300.