Sej kamp for retfærdighed

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En indisk skolelærer blev mistænkt for underslæb til 21 kroner for 23 år siden. Først blev han suspenderet, derefter fyret, og selv om han er frikendt i retten, er det endnu ikke lykkedes ham at få sit job tilbage. En appelkommission har brugt 11 år på hans sag - uden at komme ud af stedet.

Læreren, Chandragupt Sharma, underviste på en skole i New Delhi, da en kontrolinspektion i 1977 viste, at der manglede skolematerialer i hans afdeling for et beløb, der svarer til 21 kroner. Skolens ledelse suspenderede ham straks. Det hjalp ikke, at skolens undervisningsleder ville genindsætte Chandragupt Sharma.

Det varede ni år, inden læreren blev sigtet for underslæb. Det skete i 1986, og da skrev skolens undervisningsleder et cirkulære, hvori han påpegede, at den slags skridt var 'overflødige og uberettigede i betragtning af, at der ikke er grund til at indberette så lille en ting'.

Chandragupt Sharma havde endda tilbudt at betale de 21 kroner, han var blevet beskyldt for at have tilranet sig. Men det ville skolens ledelse ikke vide af, og i 1989 blev han fyret.

Fire år senere fik læreren en smule oprejsning, da byretten frifandt ham for underslæbet. Og året efter, i 1994, blev han frikendt i landsretten.

Sharma og hans sagfører er nu gået til en landsretsdommer, som prøver at få skub i sagen. Han har givet appelkommissionens formand, skolens rektor, skolens undervisningsleder og skolens ledelse to måneder til at forklare sig.