Man skal helst have én bedste ven

Venskabet er betydningsfuldt, og det er ikke gratis. Man skal gøre sig fortjent til det

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle i klassen var enige. Det kunne være sagt i kor - det blev det nu ikke - men en god ven er én, man kan stole på.

Andre ord følger op. Det er én, der hjælper dig, når du har problemer, én, du kan fortælle hemmeligheder til, uden at de bliver fortalt videre. Altså det samme - én, man kan stole på.

De enige elever går i 8.u på Hellig Kors Skole på Nørrebro i København. De fleste er 14 år.

Gode venner er nogle, man har det sjovt med, går i biffen med, i svømmehallen, hygger sig med, shopper med og går til fest med fredag aften.

'Hvis man er ked af det, siger man det til en god ven. Man trøster hinanden', siger Waafa Baker.

Hun fortæller, at hun har en måde, som hun bruger til at tjekke personer, hun endnu ikke kender så godt, så hun er sikker på, at der er tale om en ven.

'Jeg prøver dem af. For eksempel siger jeg noget, der ikke passer, for at se om det bliver fortalt videre. Sådan gør jeg', siger Waafa.

Mohammed Rashed tilføjer, at der kan være forskel på den metode, man bruger, men det er meget almindeligt at prøve personer af, når man endnu ikke ved, om man kan stole på dem.

'Når man skal lære en ny at kende rigtigt, spørger man ham om en masse', siger Zeiar Shaker.

'Man spørger om hans liv, og han spørger også mig om mit liv. På den måde lærer man hinanden at kende'.

Det værste, man kan gøre, er at sladre eller stikke én, mener eleverne.

Venskabet står stærkt. Det er betydningsfuldt, og det er ikke gratis. Man skal gøre sig fortjent til venskab.

Klassen betyder noget

Venner og klassekammerater er ikke det samme, men det er oplagt at få gode venner blandt klassekammeraterne. Andre klassekammerater kan man lave lektier med, men hvis det ikke ligefrem er en af vennerne, har man kun noget med hinanden at gøre i klassen. Uden for skolen siger man 'hej', når man mødes, men det er alt.

Men hvis elever fra andre klasser driller en klassekammerat, så er der hjælp at hente. Man står sammen i en klasse.

'Klassen betyder noget. Vi er jo sammen med hinanden hele dagen og måske senere i klubben', siger Zeiar Shaker.

'Vi er 22 indvandrere. Det giver også et fællesskab. Hvis der gik et par danskere i klassen, ville de sikkert ikke synes om os', siger Kerem Kilic.

Eleverne fortæller, at der var danskere i klassen indtil sidste år, men så gik de ud. Eleverne siger, at mange, der ikke kender skolerne på Nørrebro, mener, at de har et dårligt ry.

'En god ven kan være én, man har kendt hele livet. Det er en rigtig god ven', siger Kerem.

'Piger og drenge kan også være gode venner, men så går man ikke rundt sammen. Det er på grund af religionen. Det er uhøfligt, men man kan godt være gode venner alligevel'.

De andre nikker. Drenge og piger er ofte gode venner. I det hele taget taler de meget mere sammen nu, end de gjorde, da de var små.

'Dengang tænkte man mest på at køre på knallert, eller om man kunne stjæle en cykel. Nu tænker man på piger og diskotek. Det er puberteten', mener Kerem.

Salwa Koulij fremhæver også, at drenge og piger kan være rigtig gode kammerater, men siger med et smil, at drenge kan man ikke fortælle hemmeligheder til.

Alle kan have en dårlig dag

Hvilket tøj man går i, eller om man har samme meninger, betyder ikke meget i forholdet til gode venner. En sej trøje kan være indledningsreplik, når man skal spore sig ind på og lære hinanden at kende, men ellers er det ikke vigtigt.

'Tøj er i hvert fald ikke vigtigt for alle', siger Najat Benarab.

'Der er da nogle, der tænker på tøj og typer, men de tænker ikke på personligheden, som da er den, der betyder noget', siger Salwa Koulij.

'Det handler om, hvordan personen er, ikke tøjet - det kan jeg ikke bruge til noget', mener Mohammed Rashed.

'Hvis en ven drikker eller ryger hash, så siger jeg noget til ham. Vi taler alvorligt sammen om det'.

Venner respekterer man, påpeger Kocher Dilsher. Det, der betyder noget, er personens opførsel. Hvis man synes, han har en dårlig opførsel, kan man ikke være ven med ham.

Gode venner låner én penge, også uden at man har spurgt dem. Hvis de ved, man har brug for et beløb, tilbyder de at låne én pengene. Men et af de største problemer er, hvis man har lånt penge ud og ikke får dem tilbage. Det er for dårligt, siger et par af drengene.

Eleverne fremhæver, at man sagtens kan drille hinanden for sjov i klassen, men hvis én er i dårligt humør en dag, så driller man ikke vedkommende. For det er ikke sjovt, og alle kan jo have en dårlig dag.

'Man kan have mange venner', mener Wintana Tesfaselassie.

'Man bliver ikke sådan lige træt af venner, men det kan man godt blive af klassekammerater. Alligevel hjælper man dem, hvis de har brug for det'.

Mange af de andre fremhæver, at forholdet til vennerne kan gradbøjes. Man skal helst have én bedste ven, synes de. En, der er lidt tættere på end de andre.

Men hvis man kommer i skole med en pose chips, så er man pludselig gode venner med alle eller endda den bedste ven, siger de grinende.

Piger er uvenner længe

De fleste af eleverne taler med deres for-ældre om deres venner, og forældrene kender vennerne, de kommer i hjemmet og man sover på skift hos hinanden.

'Min far vil kende mine venner. Han siger altid, at jeg skal tage dem med hjem', fortæller Mohammed Rashed.

Nogle af pigerne taler mest med deres mor om vennerne.

'Jeg kan fortælle alt derhjemme. Om jeg har røget eller danset med en pige. Jeg gider ikke at lyve over for mine forældre. Min far forstår også fint det danske samfund, men det er ikke alle andre forældre, der gør det', siger Kerem.

Dér, hvor der virkelig er forskel på drengene og pigerne, er, hvis de er blevet uvenner. Det går hurtigt over igen, når det gælder drengene, men det kan tage meget lang tid, hvis det er pigerne, der er blevet sure på hinanden.

'Piger kan være uvenner i flere år, men drenge er gode venner igen på en time', siger Jumana Mahmoud.

Fariba Salahi fortæller, at hendes bedste veninde og hun faktisk var fjender tidligere, men nu kan de ikke undvære hinanden. Deres forældre er også blevet venner på grund af pigernes venskab.

'Piger kan også blive venner igen efter en uge eller sådan, hvis de har været uvenner. Men nogle gange bliver det ikke lige så tæt et venskab som før. Vi går rundt i grupper og bagtaler hinanden, hvis vi er uvenner', fortæller Salwa Kou-lij.

Hos drengene går det enten bare over igen, eller også taler de med hinanden om, hvorfor de blev uvenner.

'Pigerne taler med nogle andre om det', siger Waafa Baker.

Tidligere tænkte jeg mest på at køre knallert, nu tænker jeg på piger og diskotek. Det er puberteten, siger Kerem Kilic (til højre). Salwa Koulij og Najat Benarab fortæller også, at drenge og piger taler mere sammen nu, end da de var små

Piger kan være uvenner i flere år, men drenge er gode venner igen på en timeKlassen betyder noget. Vi er jo sammen med hinanden i klassen hele dagen og måske senere i klubben