Rør ved medlemmerne

Dafolo foreslår, at DLF får et nyt udvalg, der sørger for dialog og kontakt med medlemmerne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Dafolos slutrapport om udviklingsprojektet anbefaler Per Østergaard og Börje Lindblom, at DLF opretter et ekstra fast udvalg - et demokratiudvalg.

Udvalget skal tage sig af både den interne og eksterne kommunikation. Det skal 'tage et særligt ansvar for at overvåge kommunikationen med medlemmerne, se til at medlemmerne tages med på råd i vigtige politiske spørgsmål, garantere at de får baggrunden for forslag eller trufne beslutninger og initiere systematiske evalueringer', som der står i rapporten.

Demokratiudvalget skal være med til at præcisere, hvilke spørgsmål og områder foreningen ønsker at satse på over for medierne. Det skal være med til at udvikle strategier på området. I den forbindelse understreges det i rapporten, at dette forudsætter stor tillid til og frihedsgrader for de politiske skribenter i DLF, da det provokerende ofte menes at være midlet til at opnå opmærksomhed.

Kvalificere dialogen

'Vi synes, at man i DLF trænger til at få dialog og til at få kvalificeret den viden, man har. Foreningen skal have viden og erfaring fra medlemmerne, det er en del af demokratiudvalget', siger Börje Lindblom.

Hvordan forestiller I jer det - ved at holde møder og foretage undersøgelser?

'Man skal ud at røre ved medlemmerne', svarer Per Østergaard.

Börje Lindblom supplerer med, at foreningen skal bestemme sig for en bestemt dialog med bestemte kredsformænd eller kredsstyrelser. Eller man kunne forestille sig, at demokratiudvalget beder alle kredse om at spørge alle medlemmer om et bestemt emne og have svaret klar til en bestemt dato.

Den mulighed er der jo allerede i dag, hvis man bruger sekretariatet til det.

'Ja, men vi synes i hvert fald, at det er en kvalitet at kunne fokusere på et vigtigt emne og få en kvalificeret dialog', understreger Börje Lindblom.

Kender I til dette fra andre fagforeninger?

'Nej, ikke sådan. Ikke noget, der kan sammenlignes'.

Men I mener, at et demokratiudvalg vil kunne sætte en debat i gang og kvalificere medlemsdialogen?

'Ja, det tror vi'.

Kan et demokratiudvalg ikke blive en hæmsko for for- og næstformand - hvis de ikke kunne melde hurtigt og klart ud?

'Jeg opfatter det som en støtte til hovedstyrelsen. Den kunne få føling med medlemmerne, komme ud at røre ved dem. Udvalget kunne transformere viden. Vi mener, at demokratiudvalget kunne melde flot ud og gå fint i spænd sammen med hovedstyrelse, formandskab og politiske udvalg', siger Per Østergaard.

DLF har allerede en informationsafdeling. Er det en kritik af den, mener I, at den er uprofessionel?

'Nej, jeg vil nærmere kalde det for en udfordring for informationsafdelingen. Den skal løbende samarbejde med demokratiudvalget'.

Börje Lindblom mener, at det er en stor problemstilling, men når man har et ønske om større engagement, og man vil høre medlemmerne, så vil en dialog mellem demokratiudvalget og informationsafdelingen være god. Man kan dér finde ud af, hvordan man skal spørge medlemmerne.

Kan det ikke blive et forsinkende led, at man først skal tale med demokratiudvalget, før man kan mene noget?

'Som du formulerer det, kan det godt komme til at lyde sådan, at der kommer et større bureaukrati, men sådan er det ikke ment. Når man taler politik, er man nødt til at fundere over, hvad medlemmerne efterlyser. Som politiker har man en mening om de strategiske meldinger, man kommer med, og medlemmerne er interesserede i at kende signalerne fra foreningen', svarer Börje Lindblom.

Ralf Pittelkow beskriver i sin bog 'Det personlige samfund' en udvikling, hvor vi efterhånden alle sammen agerer som 'solidariske egoister'. Vi taler om det fælles, men vi handler og stemmer egoistisk. Gælder det ikke lærere?

'Jo, lærere er nok som andre i samfundet - solidariske egoister', mener Börje Lindblom.

Med det i baghovedet bliver det så lettere eller sværere at agere ansvarlig ledelse i en demokratisk fagforening?

'Jeg tror på, at den konstante viden og dialogen med medlemmerne vil fremme det fremtidsrettede', mener Per Østergaard.

Th/hela

Når man taler politik, er man nødt til at fundere over, hvad medlemmerne efterlyser. Som politiker har man en mening om de strategiske meldinger, man kommer med, og medlemmerne er interesserede i at kende signalerne fra foreningen