Før og efter inspektorerne

De engelske inspektorer forventer ikke at være afholdte

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ofsted - Office for Standards in Education - blev oprettet i det engelske undervisningsministerium i 1992.

Ofsted er barn af 1980'ernes politiske filosofi om, at skolen er en offentlig ydelse, som forældre er brugere af.

'Før Ofsted vidste ingen, hvad der skete i vores skoler', sigeren Ofsted-talsmand til The Guardian.

De første eksterne evalueringer af skoler blev foretaget i forskellige amerikanske delstater, hvor private firmaer var hyret til projektet.

En evalueringsrapport fra Ofsted kan basalt give tre resultater. Inspektorerne kan godkende en skole, dumpe den eller beslutte, at den har 'seriøse svagheder'.

Hvis en skole dumper, går den videre til såkaldt special measures (særlig opmåling). Skolelederen skal udarbejde en handlingsplan, som skal sendes til undervisningsministeriet. Omkring seks måneder senere vil inspektorer komme tilbage for at finde ud af, hvorvidt skolen følger sin handlingsplan.

Inspektorerne vil blive ved med at komme tilbage hver termin, indtil skolen har rettet sig op. Et engelsk skoleår består af tre terminer. Ministeriet forventer, at skolen er på ret kurs, inden der er gået to år.

En skole med 'seriøse svagheder' går gennem en tilsvarende, men mindre ekstrem procedure. Ministeriet forventer her, at skolen løser sine problemer inden for ét år.

Under sidste inspektionsrunde blev omkring tre procent af skolerne dumpet. Omkring ti procent blev bedømt som havende 'seriøse svagheder'.

Ofsted har erkendt en negativ arbejdsmiljømæssig sideeffekt af inspektionerne og har nu meldt ud, at den varsel, kontoret giver skolerne om en forestående inspektion, vil blive reduceret til seks uger, så personalet har mindre tid at bekymre sig i.

Endvidere vil skoler, som får gode evalueringsrapporter og har en stabil, høj score i de nationale test af elevernes færdigheder, få mindre strenge og kortere inspektioner. (Eleverne testes løbende efter nationale standarder kaldet Standard Attainment Tasks, som er født af de senere års internationale undersøgelser, hvor England har scoret lavt).

'Vi har altid været klar over, at en inspektion er en stresset affære', siger talsmanden fra Ofsted.

'Inspektorer forventer ikke at være afholdte. Delvist fordi det er den menneskelige natur ikke at kunne lide nogen, som er dér for at bedømme ens arbejde. Og mere afgørende fordi lærere aldrig har skullet gøre noget som det her før. Det er et chok for deres kollektive system'.

'Men fornuftige skoler vil se det som en gratis konsultation. Det handler ikke om kritik, men om at identificere, hvad en skole gør godt, og hvad den gør skidt', siger talsmanden.jvo

Inspektorer forventer ikke at være afholdte. Delvist fordi det er den menneskelige natur ikke at kunne lide nogen, som er dér for at bedømme ens arbejde