To nye kandidatuddannelser

Lærere skal have suppleringsforløb for at blive optaget på DPU

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) åbner efter sommerferien med to nye kandidatuddannelser i didaktik, nemlig didaktikuddannelse i dansk og didaktikuddannelse i matematik.

I 2002 vil der blive oprettet flere didaktikuddannelser. Formentlig vil skolefagene blive samlet i grupperne æstetik, naturfag, samfundsfag/historie og sprog, men først skal der være 'bruger- og aftagermøder', som fungerende uddannnelseschef Arne Carlsen ved DPU kalder det, med DLF og Seminariernes Rektorforsamling.

Uddannelsernes hovedsigte er at give kandidaterne undervisningskompetence inden for CVU, MVU, VEU og de gymnasiale uddannelser, hvor der er et stort behov for nytænkning med at skaffe flere og bedre kvalificerede lærere - en opgave, som DPU har særlige forudsætninger for at bidrage til løsningen af.

'Uddannelserne kvalificerer samtidig til forskeruddannelsen på det fagdidaktiske område', står der i didaktikfagenes studieordning, der netop er blevet godkendt af Undervisningsministeriet.

Det tager to år at blive kandidat inklusive et speciale. For at komme ind på uddannelsen skal man have en bachelorgrad i henholdsvis dansk eller matematik fra et af de almindelige universiteter.

Lærere skal tage ekstra kurser

Lærere med liniefag i dansk eller matematik kan også komme ind på uddannelserne, men det kræver en såkaldt suppleringsforløb på 'op til seks måneder'.

Vendingen 'op til seks måneder' skyldes, at lærere kan få godskrevet diverse videreuddannelseskurser som for eksempel diplommoduler fra den gamle Lærerhøjskole (DLH). DPU vil behandle hver enkelt ansøgning for sig. Suppleringsforløb er gratis (i modsætning til den nuværende diplomuddannelse, der koster et gebyr).

Engang vil en læreruddannelse sandsynligvis give direkte adgang til kandidatuddannelsen i fagdidaktik. Men det sker først, når man bliver professionsbachelor af at tage en læreruddannelse, og det sker først, når læreruddannelsen kommer ind under center for videregående uddannelser (CVU) - og da kun på betingelse af, at centeret har 'forskningstilknytning', det vil sige et samarbejde med DPU eller et andet universitet.

Den færdiguddannede didaktikkandidat fra DPU har ret til at kalde sig 'cand.pæd. i didaktik med særligt henblik på dansk' (eller matematik).

Ud over didaktikuddannelserne starter der også til 1. september kadidatuddannelser i pædagogisk filosofi (cand.pæd. i pædagogisk filosofi) og pædagogisk sociologi (cand.pæd. i pædagogisk sociologi).

Senere skal der efter planen følge kandidatuddannelser i pædagogisk antropologi, almen pædagogik og pædagogisk psykologi, i takt med at de gamle kandidatuddannelser fra Lærerhøjskolen afvikles frem mod 2004.

Powered by Labrador CMS