Ole Vig Jensen - 65 år

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Set i bakspejlet er det svært at forstå, at Ole Vig Jensen blev kaldt 'Ole Hvem' langt hen i sin politiske karriere. Lige fra begyndelsen beklædte han en stribe politiske hverv og gjorde også en indsats inden for folkeoplysning.

Men det var først, da han midt i 1980'erne som skoleordfører for De Radikale sørgede for at skaffe folkeskolen 400 millioner kroner i såkaldte udviklingsmidler, og da han var kulturminister fra 1988 til 1990, at han blev bemærket i offentligheden.

Navnet 'Ole Hvem' gik for alvor i glemmebogen, da han var undervisningsminister fra 1993-1998. Ikke fordi Ole Vig Jensen havde forladt den stilfærdige stil, men på grund af det aftryk, han satte på dele af uddannelsessektoren, og i nok så høj grad fordi han blev ophavsmand til den omstridte Tvind-lov, som senere led den kranke skæbne at blive underkendt i Højesteret.

Den 17. maj bliver Ole Vig Jensen 65 år.

Han er uddannet seminarielærer og gik allerede som ung ind i politik. I 1965 blev han medlem af Store-Tåstrup Sogneråd og senere viceborgmester i Tølløse Kommune. I 1971 kom han for første gang i Folketinget, men måtte forlade det igen to år senere. Han blev igen medlem i 1978, og denne gang beholdt han pladsen til 1998, hvor han røg ud som følge af sit partis tilbagegang.

Kort efter sin tiltræden som undervisningsminister kunne han underskrive den nye folkeskolelov, og i 1995 kunne arbejdet begynde med en ny seminarielov. I sine fem år som undervisningsminister tog han desuden sammen med Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening initiativ til det ambitiøse ottepunktsprogram, Folkeskolen år 2000, F2000.

Efter sin afgang fra Folketinget blev han af sin efterfølger på ministerposten, Margrethe Vestager, udpeget til formand for det udvalg, som skulle undersøge folkehøjskolernes vilkår og placering i uddannelsessystemet. Et udvalg, som han selv havde opfundet.

Han er i dag administrerende direktør i Dansk Oplysnings Forbund, DOF, og bestyrelsesformand for CVU Sjælland, der blandt andet består af lærerseminariet i hans hjemby Holbæk.