Lang arbejdstid til lærere

I Ringkøbing nævnes arbejdstidsaftalen som et væsentligt arbejdsmiljøproblem

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Arbejdstidsaftalen giver problemer på flere skoler i Ringkøbing Amt. Det fortæller tilsynsførende i Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet i Ringkøbing Amt har indtil nu besøgt seks-syv skoler i forbindelse med kampagnen om lærernes psykiske arbejdsmiljø, og det har ikke givet anledning til nogle påbud. Der har været steder, hvor det grænsede til et påbud, men hvor man er gået i dialog med kommunen om at udarbejde handleplaner med fastsatte datoer for, hvornår forskellige ændringer skal finde sted.

'Vi har især set problemer med lærernes arbejdstidsaftale, med at få sikkerhedsarbejdet i gang og med at udarbejde arbejdspladsvurderinger (APV), der kan bruges til noget', fortæller tilsynsførende i Arbejdstilsynet i Ringkøbing, Jørgen Stensgård.

'Lærerne fortæller, at de arbejder alt for meget, og det kan også dokumenteres, at det ikke passer med deres aftale. For eksempel har en lærer skrevet op, hvor meget tid hun har brugt på skole-hjem-samarbejde i en normal klasse. Det var 45 timer på ét år, og det får hun ikke til dét arbejde i arbejdstidsaftalen'.

'Vi har også hørt om problemer med alliancer på skolerne - nogle, der ikke kan lide hinanden - og vi har hørt om forskellige meddelersystemer. For eksempel at en medarbejder, der får nogle oplysninger, straks går til skoleledelsen og bringer oplysningerne videre', siger Jørgen Stensgård.

Andre problemer er elever og forældre, der overfalder lærere, og at de bygningsmæssige forhold ikke giver mulighed for et ordentligt teamsamarbejde. Det er blandt andet svært at finde lokaler til møder.

Jørgen Stensgård nævner også, at mens nogle kommuner har regler for, at skolelederens samlever eller ægtefælle ikke må arbejde på samme skole, så har andre kommuner ingen regler om dette, og det kan skabe problemer. Kollegerne mener, at samlever/ægtefælle er meddeler for skolelederen, og det giver en dårlig stemning på skolen.

hela