Spareforslag skudt til hjørne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Byrådet i Guldborgsund Kommune på Lolland-Falster har pålagt Børne- og Undervisningsudvalget at finde besparelser på omkring 32 millioner kroner. Det har ført til forslag om blandt andet at lukke seks mindre skoler. Efter massive lokale protester er beslutningen nu udsat, og eventuelle ændringer kommer først til at kunne træde i kraft fra august 2011.

Politikerne må tage ansvar

Lolland-Falsters Lærerforening har været tilbageholdende med at tage stilling til de konkrete forslag, siger kredsformand Henrik Hansen.

Men han understreger, at politikerne skal tage ansvaret på sig. For hvis de vil bevare alle kommunens 19 skoler og samtidig spare 32 millioner, vil resultatet blive discountskoler uden pædagogisk spillerum og med timetal under Undervisningsministeriets minimumstimetal.

Kredsformanden ærgrer sig over, at debattens fokus er skredet fra skolevæsenets kvalitet til spørgsmålet om at bevare landsbysamfundene.

Der har været flere forslag fremme, blandt andet et om at lærerne skal undervise noget mere. Men det afviser lærerforeningen. »Vi kan ikke veksle mødetid til undervisning, for vi holder ikke unødvendige møder. Og i henhold til arbejdstidsaftalen fra 2008 kan vi ikke uden videre undervise mere, end vi gør. Hvis man ikke vil overholde den aftale, skal vi gå tilbage til aftalen fra 2005, hvor det i princippet kan lade sig gøre. Men så må skoleudvalget og skolebestyrelsen sige, om vi skal skære på lejrskoler, ekskursioner og andet for at skaffe tid til en ekstra undervisningstime«, understreger kredsformanden.

tonny.hansen@dlf.org