Nicolaj Kønig Runeborg og Amanda Rex er begge studerende på Via UC’s læreruddannelsesstation i Randers. Han synes, det er spændende at arbejde med mindre børn, mens hun drømmer om på sigt at blive skoleleder.

»Fandtes uddannelsen ikke i Randers, havde jeg ikke taget den«

Få studerende vælger at tage lærer uddannelsen i provinsen. Selv om det er dyrt at udbyde, fortsætter satellitlæreruddannelser i tre byer – for der er også mange fordele, viser det første år.

Publiceret
»Jeg har læst til sygeplejerske tidligere og kunne godt lide den formidlende del af arbejdet. Da jeg så, at der kom en læreruddannelse til Randers, kunne jeg se, at jeg lige så godt kunne tage en læreruddannelse med det samme frem for at læse videre senere«, siger Amanda Rex.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Amanda Rex er 22 år og mor til en dreng på to år. Hun er en af 15 lærerstuderende, som er den første årgang, der tager en læreruddannelse i Randers.

»Jeg har læst til sygeplejerske tidligere og kunne godt lide den formidlende del af arbejdet. Da jeg så, at der kom en læreruddannelse til Randers, kunne jeg se, at jeg lige så godt kunne tage en læreruddannelse med det samme frem for at læse videre senere«, siger Amanda Rex.

Det er professionshøjskolen Via University College (Via UC), som sidste år fik tilladelse af Uddannelses- og Forskningsministeriet til at oprette en læreruddannelsesstation i Randers og en i Holstebro. Og placeringen af uddannelsen er altafgørende for, at Amanda Rex har valgt at læse til lærer.

»Jeg har familie. Jeg har en mand, en søn på to og en bonusdatter på otte år. Det ville blive svært at pendle frem og tilbage og hente i institutioner. Fandtes læreruddannelsen ikke i Randers, havde jeg ikke taget den«, siger hun.

Ønsker flere elever

Tæt tilknytning til folkeskoler, godt studiemiljø og nye typer lærerstuderende. Det er nogle af erfaringerne efter et år med udflytning af læreruddannelser til mindre byer. Via UC udbyder igen i år studiet til lærer i Holstebro og Randers, fortæller uddannelsesdekan Elsebeth Jensen.

»Men der er for få studerende. Vi ville rigtig gerne have flere, for når de skal vælge fag, så bliver de endnu færre på det enkelte fag«, siger hun og håber, at der til august i Holstebro starter 60 og cirka 30 i Randers.

»Jeg ser helt klart muligheder for, at der kommer flere, når uddannelsen bliver kendt«.

Via UC har søgt om og oprettet uddannelsesstationerne på baggrund af en Cowi-analyse, som viser, at mange skoler i regionen har op til 17 procent lærere ansat uden en læreruddannelse. Da uddannelsen blev planlagt, var forventningen, at mellem 90 og 130 studerende ville søge ind på de nye uddannelsesstationer, som er placeret på Vias eksisterende campusser i Holstebro og Randers.

Første år af uddannelsen har Amanda Rex haft al undervisning i Randers, fordi hun har dansk som fag. Men næste år skal hun have engelsk, og her skal hun en gang hver femte uge til Nørre Nissum for at få en intensiv læringsdag. Det har hendes medstuderende, der har matematik, allerede stiftet erfaring med.

»Det fungerer rigtig fint. De var nervøse i starten. Det er en lang dag, når man skal af sted, men det går rigtig godt«, siger Amanda Rex.

Regeringens udflytning

Læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole har også haft første årgang på en uddannelsesstation i Helsingør. Det er en politisk beslutning, at uddannelsen skal udbydes, og derfor er der også fulgt penge med til at udbyde den, fortæller institutchef Lis Madsen. Også i Helsingør er der færre studerende, end læreruddannelsen kunne ønske sig.

»Det er gået fint. Vi har stadig gang i uddannelsen deroppe. Der er faldet et par stykke fra. Vi har 15 ordinære studerende tilbage - der startede 18. Til gengæld er der kommet fem studerende til fra åben uddannelse, hvoraf tre er meritlærerstuderende«, siger Lis Madsen. Hun håber, at uddannelsen måske kan tiltrække 25 studerende til studiestart i år.

»Man skal være opmærksom på, at det er et stort arbejde at facilitere studiet. Vi har en koordinator tilknyttet i Helsingør, der gør et stort arbejde for at få tingene til at hænge sammen«, fortæller institutchefen.

På uddannelsesstation Helsingør kan de studerende læse de første to år af uddannelsen, resten af studiet ligger på Campus Carlsberg i København. I Helsingør er uddannelsen placeret i lokaler på Kulturværftet, og placeringen i en mindre by giver fordele.

»Vi har et udvidet praksissamarbejde i Helsingør Kommune. Eleverne skal selvfølgelig i praktik, men derudover er samarbejdet med skolerne endnu tættere, end det er på uddannelsen i København. Det er et laboratorium for at afprøve forskellige modeller mellem uddannelse og skole. Og der har været en åbenhed over for at udnytte mulighederne fra både skoleside og uddannelsesside«, siger Lis Madsen.

På trods af de gode erfaringer kommer uddannelsesstationer fra læreruddannelsen i København næppe til at sprede sig.

»Man skal være opmærksom på, at det er dyrt. Der fulgte penge med til de første år. I København har vi ikke hold, hvor der er så få studerende, og med den økonomimodel, der er, har vi ikke planer om at udvide«.

Powered by Labrador CMS