Projekt iværksættere
Eleverne skal have afgørende indflydelse på projektopgaven
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Gang på gang får folkeskolen skyld for, at den ikke skaber så mange iværksættere, som samfundet har brug for. Det kan projektopgaven være med til at ændre på, hvis eleverne får lov at udfolde sig.
- For første gang har jeg oplevet, hvordan vi i praksis kan uddanne mere konstruktive unge, nemlig ved at lade eleverne arbejde med skabende projektopgaver. Det er helt klart her, iværksættertanken ligger, siger Inger Ubbesen fra Lystrup Skole ved Århus, der har fulgt et kursus i projektopgaven på Danmarks Lærerhøjskole i Århus.
- Vi skal selvfølgelig lære eleverne at navigere, så de er udstyret med kurs, kort og kompas, når de sidder nede i båden. Herefter må vi regne med, at de kommer sikkert i havn, siger Inger Ubbesen.
- Når en elev siger, han vil lave en tegnefilm, svarer jeg straks, at det er alt for svært for ham. Måske fordi jeg vil spare ham for en masse frustrationer. Men det er misforstået hensyn, siger hun.
Læreren bør motivere eleven og skitsere problemerne.
Heldige med emne
På kurset fik Inger Ubbesen ogsåøje på forskellen mellem et emnearbejde og en projektopgave.
- Under et emnearbejde beskriver eleverne et givent stof, for eksempel hvalens liv, mens de er personligt engagerede i projektopgaven. Hvis det er et 'rigtigt' projekt, brænder eleverne for det.
Hun har i år kørt en projektlignende opgave i sin 8. klasse, hvor hver elev skulle designe et element til 90'ernes ungdomsværelse. En lavede et kosmetikbord, en anden byggede en reol til cd'ere, og en tredje skabte en kegleformet lampe. Der blev også udviklet en stol med fjernbetjening og en tapetnedruller med mulighed for at skifte tapet af og til. Modellerne blev bygget i rigtige målestoksforhold og med brochurer på dansk, engelsk og tysk.
- Vi oplevede en skabende proces oven på en konkret problemstilling, så nu ved vi, hvad en projektopgave kan føre til, siger Inger Ubbesen.
Idéer i haven
Klasselæreren fra Lystrup er godt klar over, at hun ikke kan være så heldig hver gang. Derfor vil hun fremover gøre meget ud af idé-udviklingen.
- Vi kan slå mange ting i stykker, hvis vi ikke lytter til elevernes ønsker. De skal have lov at udnytte deres egne kvaliteter. Ellers risikerer vi, at de gemmer dem væk, også derhjemme.
- Hvis jeg skal skrive en opgave, kan jeg sætte mig på en stol og tænke over, hvordan jeg skal gribe den an, uden at få noget ud af det. Men hvis jeg går ud for at grave min have, kommer idéen pludselig til mig. Det er vigtigt at huske på, når eleverne skal finde ud af, hvad de vil arbejde med. De skal have tid til at tænke over tingene, siger Inger Ubbesen.
stan