Kristendomskundskab

Fortællinger om Gud og hvermand

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Jakob Rönnow

131 sider, 125 kroner

Unitas Forlag

Fortællinger er genvejen til at forstå noget indviklet, skriver sognepræst Jakob Rönnow i indledningen til sin nye samling af fortællinger om Gud og hvermand. Sproget ændrer sig, og der er fortællinger, som skal nyfortælles. Dette gælder også, når man taler om kristendom og tro med børn og unge.

'Fortællinger om Gud og hvermand' er en samling af rigtig gode fortællinger, hvor komplicerede ting forklares på en enkel måde, så både børn og unge forstår det - uden at der bliver talt ned. Bogen indeholder 40 historier, som omhandler menneske- og kristenlivet, kirkeåret, nåde, næstekærlighed, håb, tillid, Guds omsorg, samt tre hørespil for børn. Sidstnævnte hørespil er for mig noget nyt. En interaktiv fortælling, hvor børnene, hver gang fortælleren siger et lydefterlignende udsagnsord, skal gøre det, fortælleren siger. Når man for eksempel læser 'soldaterne trampede', skal børnene i klassen sidde og trampe med og så videre.

Historierne er egnede til højtlæsning, hvis man vel at mærke er opmærksom på alle de steder, hvor der står 'jeg', og de steder, hvor der refereres til Jakob Rönnows egne erindringer. Her vil det nok være mere passende med en omskrivning eller en genfortælling, så historierne bliver tilpasset de børn i 8-12-års-alderen, som bogen er tiltænkt. Samtidig giver historierne også muligheden for at få fornyet repertoiret af gode historier med en kristelig vinkel.

Bogen er særdeles velegnet for undervisere i de kristne børneklubber og for andre, der har med kirkelig undervisning at gøre. Men jeg kan også godt se nogle anvendelsesmuligheder på folkeskolens begynder- og mellemtrin. At fortælle en god historie med en god pointe behøver jo ikke at være forkyndende. Så gå bare i gang med fortællingerne!

Heidi Friborg Christophersen