Gør eleverne til verdensborgere

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'I dag går alle væsentlige problemer på tværs af landegrænserne, og derfor er det beskæmmende, hvor meget skolen dyrker de små egoer, og hvor lidt den beskæftiger sig med verden udenfor', siger den kendte filosof Peter Kemp, der er professor ved Insitut for pædagogisk filosofi ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

Han vil lægge op til en kosmopolitisk skole ved en forelæsningsrække under titlen Verdensborgeren som pædagogisk ideal.

'Når der bliver diskuteret værdier i skolen, så handler det først og fremmest om, hvordan man får det rart med hinanden. Og det er da vigtigt nok, men ikke helt udtømmende for, hvad der er vigtigt for verdens overlevelse i dag. Man interesserer sig først og fremmest for, hvad der ligger inden for den nære horisont. Al etik bliver nærhedsetik', siger han og mener, at endemålet for al opdragelse må være at gøre mennesket til verdensborger.

Peter Kemp holder forelæsninger med efterfølgende debat på ti tirsdage i foråret på DPU i København.