Anbefalinger - historie

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hjemmeside Med udvandrerne til Amerika

Rebildselskabet har kreeret et ganske forrygende undervisningsforløb om de skandinaviske udvandringer fra 1850 til 1920. Et stort, omfattende og usædvanligt gennemarbejdet materiale, der tager eleverne gennem dokumentarfilm, et Atlanterhav af kilder og forbereder til prøven.

Der er langt mellem gratis forløb af denne kaliber, så når de er der, bliver man glad. Som historielærer er det svært ikke at blive begejstret over, at nogle finder resurser til at producere den slags forløb, der krydrer undervisningen og forbereder eleverne til de metodikker, de skal beherske i historiefaget. Her kommer man for alvor i dybden.

rejsentilamerika.dk

Film De skjulte danmarkshistorier findes i Svendborg

Danmarks Forsorgsmuseum ligger i Svendborg, og på museets hjemmeside finder man et forløb, der kan tænkes ind i både historie, samfundsfag og kristendomskundskab. Her møder vi de glemte menneskers historier. De historier, som kun få kender, og mange måske endda vælger ikke at kende.

Det er nemlig ikke en side af vores fælles historie, som vi kan være særlig stolte af. Det har historisk set langtfra været nemt og værdigt at være en skæv eksistens i Danmark. Tjek forløbet, se filmene, og diskuter de slidte skæbner med din klasse. Her er megen stof til refleksion over medmenneskelighed og etik.

skjultedanmarkshistorier.dk

Hjemmeside Dyk ned i den multimodale webfeature

Webfeaturen er et nyt medie, som til tider kan kræve noget af eleverne, fordi den generelt er teksttung. Det er en del af genren. Men den megen tekst udlignes af det multimodale udtryk, som featuren besidder. Nedenfor link til to historiske webfeatures, som jeg med succes har anvendt i undervisningen.

I "Den sidste ubåd" tager man med ud på Nordsøen med ubåden U-36, der jages af engelske krigsskibe. Om bord kommer man tæt på kaptajnen og den øvrige besætning.

I featuren om bombningen af Den Franske Skole møder vi mennesker, der var der, da luften fyldtes af brøl fra engelske bombefly under det fejlagtige bombardement på Frederiksberg den 21. marts 1945.

dr.dk/nyheder/webfeature/ubad

tv2lorry.dk/frederiksberg. Søg på: 11-årige ella