Kristendemokraternes formand Isabella Arendt præsentere onsdag partiets 2030-plan. "Frihed er en afgørende del af dansk skoletradition", lyder det blandt andet i udspillet.

Kristendemokraterne: Sæt alle danske skoler fri

Kristendemokraterne, der med Jens Rohdes partiskift i denne uge igen er repræsenteret på Christiansborg, vil give alle landets skoler mere frihed. I partiets nye 2030-plan vil Kristendemokraterne også højne statstilskuddet til de frie skoler.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kristendemokraterne lægger i deres nye 2030-plan op, til at folkeskolen sættes fri af Christiansborg-politikernes regler.

I udspillet hedder det, at "besparelser, dårlige arbejdsvilkår og folkeskolereformen fra 2013 har medført, at danske skoler er så hårdt styret fra Christiansborg, at de har vanskeligt ved at løse de opgaver, som står i folkeskolens formålsparagraf".

Og ifølge Kristendemokraterne skal det løses ved at sætte alle danske folkeskoler lige så fri, som skolerne i Esbjerg og Holbæk bliver under det forestående frihedsforsøg.

Sådan vil lærerne lave skole

Det betyder selvstyrende folkeskoler, der selv sætter rammen for fx  skoledagens længde, antallet af idrætstimer, lektiehjælp, forberedelse og to-lærer-ordninger.

Flere penge til de frie skoler 

"Frihed er en afgørende del af dansk skoletradition", lyder det i udspillet, hvor det også understreges, at det skal være op til de enkelte familier at vælge, hvilken skole deres børn skal gå på. 

Derfor forslår Kristendemokraterne også, at koblingsprocenten der lige nu ligger på 75 procent, hæves til 85 procent - altså at de frie grundskoler får et statstilskud per elev svarende til 85 procent af udgiften per folkeskoleelev. Derudover skal frie skoler kunne opkræve en lav egenbetaling.

Desuden mener Kristendemokraterne, at staten skal have "større tillid" til de frie skoler og udelukkende sørge for, at skolerne ikke bryder loven. I udspillet lyder det således, at der skal være "reel ligestilling mellem frie skoler", uden diskriminerende "kontrol på baggrund af værdigrundlag".