Der er verdensmål på det grønne bord ved eksamen på Vipperød Skole. Som led i frihedsforsøget i Holbæk har skolen nemlig indført et verdensmålsvalgfag på tværs af madkundskab og håndværk og design.

Vil forlænge frihedsforsøget i Holbæk og Esbjerg med et år

Egentlig udløber forsøget efter dette skoleår, men regeringen beder nu Folketinget om at forlænge forsøgene, der sætter skolerne i to kommuner fri af de fleste statslige regler

Publiceret Senest opdateret

Nu ser det endelig ud til, at skolerne i Holbæk og Esbjerg kan planlægge næste skoleår, som de ønsker det. Egentlig skulle de to skolevæseners særlige frihedsforsøg udløbe med dette skoleår, men fordi der politisk er interesse for at sprede friheden til flere kommuner, har de to kommuner ind til nu levet i uvished om, forsøgene sluttede eller fortsatte, eventuelt i en ny form. Men nu har regeringen meldt ud, at man vil forlænge frihedsforsøget på skoleområdet med et år, så Holbæk og Esbjerg også er forsøgskommuner næste år, frem til sommeren 2025.

"Det ville være en katastrofe for skolerne, hvis de i en periode skulle vende tilbage til de normale regler, indtil politikerne har truffet en beslutning. Og det gælder også, selvom de så senere fik friheden tilbage. Sådan kan man ikke lave skole”, sagde formand for Esbjerg Lærerforening Maja Gundermann Østergaard tidligere på året til Folkeskolen

Nu vil regeringen altså give de to kommuner vished et år længere og afvente slutevalueringen af forsøget, før man tager stilling til fremtidens frihed for de danske folkeskoler. En forlængelse af forsøget kræver dog en lovændring, og regeringen vil derfor nu søge opbakning til initiativet i aftalekredsene bag velfærdsaftalerne. De oprindelige aftaler om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet blev indgået i 2020 af den daværende regering (Socialdemokratiet) sammen med en række af Folketingets partier (Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet). På dagtilbudsområdet er det Helsingør og Rebild, der er sat fri, og på skoleområdet altså Holbæk og Esbjerg.

Slutevalueringen af frihedsforsøget i de to kommuner skulle ligger klar ved udgangen af 2024.