Undervisningsministeren bebuder ny frihed til alle folkeskoler.
Undervisningsministeren bebuder ny frihed til alle folkeskoler.

Minister i stort interview: ”Ny frihed vil give lærernes engagement en spand kul”

Om halvandet år skal samtlige folkeskoler i Danmark have muligheden for at vælge en hverdag i frihed uden regler og styring, lyder det fra undervisningsministeren. "Det er nu engang svært at sidde og planlægge læring i et regneark fra Christiansborg", siger hun.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan godt være, at socialdemokraterne var blandt de allersidste til at erkende, at den folkeskolereform, der ellers skulle dirigere den danske folkeskole i en ny og bedre retning, har været en fiasko.

Til gengæld har den socialdemokratiske regering nu udstukket en ny og diametralt modsat kurs, der er så overraskende vidtgående, at det næsten kan være svært at se for sig i virkeligheden.

Men det var alvor og ikke bare et debatoplæg, da statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale lancerede den næsten totale frihed til kommunerne på bl.a. folkeskoleområdet.

For allerede fra begyndelsen af skoleåret 23/24 skal alle folkeskoler i landet have muligheden for at vælge en skolehverdag fuldstændig fritaget fra overordnet styring og alverdens kommunale og statslige regler, lyder budskabet nu fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

"Der er for mig slet ingen tvivl om, at vi henover de sidste 20-30 år i højere og højere grad har overstyret folkeskolen. Det har martret folkeskolen, fordi den i hele sin ånd nærmest står i modsætning til hele idéen om at detailstyre. Og det er det, der skal komme til sin endestation nu", siger Pernille Rosenkrantz-Theil til folkeskolen.dk.

Hun erkender, at den nye frihedskurs er den stik modsatte vej end den otte år gamle folkeskolereform, som socialdemokraterne i høj grad var penneførere på.

"Ja. Den reform og alle andre reformer før det de sidste 20-30 år har haft meget store elementer af new public management i sig. Så det her er en anden retning for skolen, end der har været lagt de sidste mange år. Det er faktisk ret stort", siger ministeren.

Powered by Labrador CMS