Frihedsforsøget har vækket en sovende kæmpe, sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, da hun besøgte Absalonskolen i Holbæk. Nu skal alle kommuner have samme muligheder.

Regeringen: Næste år skal alle kommuner have lov til at drive skole som Esbjerg og Holbæk

Det er kun godt et år siden, statsminister Mette Frederiksen lancerede ideen om at sætte to kommuner, Esbjerg og Holbæk, fri af næsten alle statslige regler for folkeskolen. Allerede i år vil alle kommuner få muligheden, lyder det nu.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I alt har regeringen givet syv kommuner mulighed for at blive fri af næsten alle statslige regler på forskellige velfærdsområder:

"I det nye år vil vi tilbyde alle landets kommuner det samme. Så I lokalt kan skabe den folkeskole. Den ældrepleje. Den børnehave, I ønsker", sagde statsministeren i sin nytårstale 1. januar.

Oprindeligt var planen, at syv kommuner skulle have tre års frihed fra statslige regler på bestemte områder i tre år. Men allererede nu vil regeringen gå i forhandlinger med partierne og forsøge at få flertal til at give alle landets kommuner mulighed for at blive sluppet løs af reglerne på et eller flere af områderne. Alle kommuner vil altså kunne drive skole, som Esbjerg og Holbæk netop er gået i gang med. 

Sådan udnytter Holbækskolerne deres store frihed 

"I modsætning til frikommuneforsøgene er det ikke enkelte regler, man kan få frihed fra, men omvendt: man får frihed fra dem alle sammen pånær nogle enkelte", forklarer undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på Facebook.

Minister om frihedsforsøg: Vi politikere skal lære at give slip 

Hun besøgte Absalonskolen i Holbæk i august, hvor skolerne netop var åbnet under de nye lokalt besluttede rammer.

"Lærere og ledelse fortalte med engagementet lysende ud af øjnene om, hvordan de til at begynde med gjorde og tænkte 'som vi plejede', men efter kort tid gik det for alvor op for dem, at det behøvede de ikke længere. Reglerne var væk. Og så tog den faglige debat og ændringerne for alvor fart", fortæller hun.

"Tydeligt var det frisættelsen gav ilt til en faglig ild, som umuligt kan andet end at skabe en bedre skolehverdag for børnene. De fleste af os har i vores skoletid både prøvet at have lærere, der var fulde af engagement og kærlighed til deres fag og klasser, og så har de fleste af os også haft en enkelt lærer eller to, der ikke var helt så rundhåndede med kærligheden til fag og klasse. De fleste af os har således med selvsyn konstateret, hvor stor en forskel det gør at have en lærer, der elsker sit arbejde og som er drevet af et dybt engagement og faglighed".

Folkeskolen.dk var med, da ministeren var i Holbæk. En elev spurgte til, hvorfor man stadig skal til præcis de samme afgangsprøver som på alle andre skoler - hvorfor man ikke må eksperimentere med nye prveformer for eksempel.

"Det kan man desværre ikke lige gøre, for eleverne i Holbæk skal ikke stilles ringere end eleverne i andre kommuner i forhold til at komme videre i uddannelsessystemet. Der er lovkrav om, at man skal have taget afgangsprøver for at kunne komme ind på gymnasiale ungdomsuddannelser og de forskellige erhvervsuddannelser, og de lovkrav kan vi ikke fjerne for to forsøgskommuners skyld", beklagede ministeren og fortalte, at hun drømmer om at reducere de lovmæssige begrænsninger omkring folkeskolen til noget, der kan stå på en halv A4-side.

 

Læs mere

Statsministerens nytårstale 2022