Skolemad

200 kroner om måneden: Regeringsparti vil indføre madordning i folkeskolen 

Moderaterne vil indføre skolemad i folkeskolerne landet over. Maden skal koste op til 200 kroner om måneden og hjælpe til at øge ligheden i Danmark. Forældreorganisation ser positivt på forslaget.

Børn i den danske folkeskole skal fremover have serveret et måltid mad hver dag. Det mener regeringspartiet Moderaterne.

- Mad er afgørende for både trivsel og læring, og derfor er skolemad et af de værktøjer, som kunne have den største effekt på den sundhedsmæssige ulighed, der er i den danske folkeskole, siger Rasmus Lund-Nielsen (M), børne- og undervisningsordfører, til Radio4 Morgen.

Moderaterne ønsker, at madordningen finansieres af et årligt milliardtilskud fra staten samt en månedlig forældrebetaling på “100-200 kroner i måneden”.

Hvordan madordningen konkret skal indrettes, vil partiet endnu ikke lægge sig fast på, men de understreger, at det skal være frivilligt for eleverne at deltage. Forslaget modtages positivt i forældreorganisationen Skole og Forældre, som dog understreger, at en madordning ikke må indføres på bekostning af undervisningen.

- Det er vigtigt, at kommunerne ikke står alene med opgaven, for så skal pengene tages et andet sted fra. Og det må ikke koste lærer- eller pædagogstillinger, hvis der i stedet skal indrettes kantiner, siger Rasmus Edelberg, landsformand i organisationen, til Radio4 Morgen.

I 2019 viste en undersøgelse fra Aarhus Universitet, at 65 procent af de danske skoleelever tit er sultne i skolen. En rapport fra Miljø- og Fødevareministeriet konkluderede i 2016, at hver fjerde madpakke bliver smidt ud.

I dag tilbyder Sverige, Finland og flere andre europæiske lande allerede mad til eleverne i grundskolen. Lige nu eksisterer også en forsøgsordning med skolemad på Læsø.

Bent Egberg Mikkelsen, professor ved Københavns Universitet med fokus på kost og ernæring blandt skoleelever, hilser den politiske debat velkommen. Han advarer dog imod at indføre en ordning med forældrebetaling.

- Alle børn spiser, hvis det er gratis. Hvis noget ikke er gratis, vil der være nogle, der vælger det fra, og så fjerner du kollektiviteten i skolemad, som også er en vigtig faktor, siger Mikkelsen.

Trods forældrebetalingen mener Rasmus Lund-Nielsen, at forslaget vil “være meget attraktivt for de fleste”.

- Hvis man selv skal smøre madpakker, skal man dels bruge tiden på det, men det kommer nok også til at koste mere end de der 100 til 200 kr., siger han til Radio4 Morgen.

Radio4 Morgen har forsøgt at indhente en kommentar til forslaget fra de øvrige regeringspartier. Det har ikke været muligt.