Anmeldelse

Danish Cookbooks

Danish Cookbooks

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En spændende historisk bog om dansk huslighed og national identitet. "Danish Cookbooks" beskriver dansk husførelse fra det 16. århundrede og 300 år frem. Vi får indblik i fremvæksten af den bevidste middelklasse, udviklingen af familielivet, den kønsopdelte sfære, evolutionen af nationalisme samt den danske identitet fra starten af 1700-tallet til slutningen af 1900-tallet.

Fakta:

Titel: Danish Cookbooks

Forfatter: Carol Gold

Pris: 198 kroner

Sider: 220 sider

Type: Bog

Forlag: Museum Tusculanums Forlag - Telefon 3532 9135

Den første kogebog, hvis forfatter er anonym, udkom i år 1616. Det var forfatterens ønske, at bogen skulle anvendes i køkkenet af hver en fin og gudfrygtig kvinde samt hver egnet håndværkersvend. Forfatteren ønskede også, at den heldige læser var beskyttet af den almægtige.

I 1824 kommer der mere fokus på selve husholdningen: "En hustru skal handle ind dagen før, måske endda flere dage før, hvis det er den tid på året, hvor maden kan holde sig. Når tjenestepigen handler ind, så skal det kombineres med så mange små byærinder som muligt, idet der ikke er tid at spilde".

Gensynsglæden er stor, når forsiden af "Frøken Jensens kogebog" toner frem. Den blev udgivet første gang i år 1901 og er som bekendt under stadig udvikling.

I Danmark har man tradition for, at en kogebog skal indeholde en indledning, selv om man i århundreder har været bekendt med, at en kogebog er et opslagsværk, som ikke nødvendigvis bliver læst fra start til slut.

Det er ganske interessant at læse, hvilke råvarer der har været anvendt i den daglige madlavning op gennem tiden. I 1785 anvendte man for eksempel snepper, agerhøns, kastreret hane, vildsvin, kylling, kalv, østers, fisk, artiskokker, blomkål og gele. Bogen har afsnit med menuer og daglig anvendelse af råvarer op gennem årene.

Bogen kan anbefales, hvis du vil opleve den danske madkulturs historie og udvikling.