Elever i 8. og 9. klasse kan have gavn af at tage udvalgte valgfag på en erhvervsuddannelse, viser erfaringerne fra et forsøg, der nu bliver udvidet.

Udvider forsøg: Flere elever skal kunne tage valgfag på en erhvervsuddannelse

I et forsøg har 101 elever haft færre fag i folkeskolen for til gengæld at tage valgfag på en erhvervsuddannelse. Nu udvider ministeriet forsøget, så flere kommuner kan være med.

Publiceret Senest opdateret

Odsherred, Tønder og Vesthimmerland har deltaget med tilsammen 101 8. og 9. klasseselever i et forsøg, der har haft til formål at øge motivationen for skoletrætte elever.

Eleverne har i perioden haft færre fag i folkeskolen, så deres skema på deres folkeskole alene har bestået af dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi. Til gengæld har eleverne desuden haft valgfag på en erhvervsskole.

Forsøget var planlagt til at udløbe ved udgangen af dette skoleår, men de tre kommuner får lov til at fortsætte, ligesom andre kommunerne kan komme med i forbindelse med en ny forsøgsrunde.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) glæder sig over erfaringerne fra de tre kommuner.

"Jeg blev simpelthen så glad, da jeg første gang besøgte nogle skoletrætte drenge, som fik lov at gå nogle dage om ugen på værkstedet. Der kommer nyt glimt i øjet, når man ikke skal sidde ned hele dagen. Det virker fornuftigt at fokusere på nogle enkelte fag som dansk og matematik og så til gengæld få motivationen tilbage med værktøjet og måske endda finde en fremtidig læreplads”, siger Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

”En stor tak til lokalpolitikerne i Odsherred, Tønder og Vesthimmerland. Det er dejligt, at de var friske på at lave dette forsøg. Nu vil jeg sørge for, at det bliver en mulighed for kommuner i hele landet", lyder det videre fra ministeren.

Forsøget har haft titlen 'eud 8/9' og har kørt i tre år.

Mere til fælles med deres nye klassekammerater

Ifølge ministeriet er erfaringerne fra de tre kommuner ”overordnet positive og eleverne vurderer, at de lærer mere i 'eud 8/9', end de gjorde i deres tidligere skoleforløb, selvom eleverne fortsat oplever mange udfordringer”.

Eleverne i forsøget giver udtryk for at trives bedre, blandt andet fordi de ”oplever at have mere til fælles med deres nye klassekammerater og har bedre relationer til deres lærere”, skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

Den reducerede fagrække betyder, at elever i 'eud 8/9' skal til optagelsessamtale for at blive optaget på en erhvervsuddannelse, fordi de ikke har en fuld afgangseksamen fra folkeskolen.