Der skal mange spåner til et lille bål. Spånerne samles op på siddeunderlagene og fragtes hen til bålpladsen, hvor eleverne kan bygge bålet op. Senere lærer eleverne at stable træklodser til et pagodebål, hvor der er luft og godt med ilt til ilden. Et klodsmajorbål døber eleverne den type bål – efter spillet Klodsmajor. Klik på pilene for at se de næste billeder.

Billedserie: Tag med til snit og bål

Lærere og elever i 3.b på St. Magleby Skole er draget i udeskole, hvor den står på snit og bål. I skolefritidsordningens bålhus får de hjælp til at håndtere knive og ild af friluftsvejleder Kay Weiss fra Dragør Kommune. Eleverne snitter spåner af den første pind, og så lærer de at tænde bål med spånerne. Bagefter skal eleverne snitte en brummer ud af et nyt stykke træ.

Publiceret
Der er regler for at omgås skarpe knive, og eleverne kender dem. Man skal snitte væk fra sig selv, og hvis kniven skal rækkes til en anden, skal den først ned i plasticetuiet og rækkes frem med håndtaget mod modtageren. Frilufts-vejleder Kay Weiss opsummerer alle regler, og snitteriet kan begynde.
En gruppe piger har aldrig kunnet lide at tænde en tændstik. Friluftsvejleder Kay Weiss holder et lille kursus. Han peger på den fugtige jord og spørger, om de tror, den kan brænde. Nej. Så de kan roligt smide tændstikken på jorden, hvis de er bange for at brænde fingrene.
En brummer er et nærmest elipseformet stykke træ, der er slebet tyndere i kanterne. Eleverne skal bore et hul i brummeren og sætte en snor i, og når de så slynger brummeren rundt i snoren, opstår en brummende lyd.
Først tegner man sin brummer, så saver man og sliber med sandpapir, så kanterne bliver tyndere. Til sidst skal der bores et hul i den ene ende af brummeren til en snor.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne har prøvet at snitte i træ tidligere - de har snittet en smørekniv og en tupilak. I dag skal de snitte en brummer og tænde et bål, men først og fremmest handler det om at lære at bruge en skarp kniv og at have fornuftig omgang med ild.

Skolerne i Dragør bruger flittigt frilufts- og naturvejlederne. De er med til at give lærerne inspiration til udeskole og aktiviteter. 3.b skulle egentlig have været på Kongelundsfortet, men i coronatider er bustransport et problem. I stedet finder lærerne på muligheder i og omkring skolen. Kun 20 minutter væk i børnegåtempo ligger Lunden, hvor de kan lave mange forskellige udeaktiviteter. Skolen er tæt på stranden, og så er der altså også bålhuset på skolens grund.

Lærerne fortæller, at der er sat timer af til at få mere udeskole, fordi udeskole kan noget helt specielt. Nu er det snit og bål, hvor nogle af teknikkerne fra håndværk og design bliver afprøvet, men det kan også være sanser og fortællinger, sprogforståelse, matematik eller noget helt andet.

Planer om mere udeskole i St. Magleby