Der er faktisk ikke kun fem, men seks lande/regioner, der har klaret sig signifikant bedre end Danmark i den internationale læseundersøgelse Pirls. Men de danske forskere med lektor Simon Skov Fougt i spidsen valgte at udelukke Rusland fra den danske Pirls-rapport.

Rusland udelukket fra den danske læserapport

De russiske 4.-klasseelever læser bedre end de danske, viser den internationale Pirls-undersøgelse. Men efter den russiske invasion i Ukraine sidste år, besluttede DPU at udelukke Rusland fra den danske Pirls-rapport.

Publiceret Senest opdateret

Selvom de danske 4.-klasseelevers læseresultater endnu engang er blevet dårligere, ligger kun fem lande signifikant over Danmark på den internationale rangliste i Pirls-undersøgelse, hedder det i den netop offentliggjorte danske Pirls-rapport.

Men faktisk var der seks deltagende lande og regioner, hvis elever klarede sig bedre i den internationale undersøgelse.

For foruden Singapore, Hong Kong, England, Finland og Polen klarede også Rusland sig signifikant bedre end Danmark. Men Rusland er ikke med i den danske rapport. Tilføjet 17/5, red: De russiske data indgår dog i beregningerne.

"Vi gør (...) også opmærksom på, at vi på grund af den russiske fremfærd i Ukraine har valgt at udelade russiske resultater i den danske Pirls 2021-rapport. Dette er sket i gensidig forståelse med Børne- og Undervisningsministeriet. Russiske resultater fremgår af den internationale rapport", står der i forordet til den danske rapport.

Det er en beslutning, som blev taget i foråret 2022, oplyser den danske leder af Pirls-undersøgelsen, lektor Simon Skov Fougt til Folkeskolen.

Dengang talte han sammen med sine kolleger fra nogle af de andre lande om, at det var den måde, de kunne tilkendegive deres syn på den russiske invasion i Ukraine på et tidspunkt, hvor Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danske Universiteter udsendte retningslinjer om, at man skulle indstille alt forskningssamarbejde med Rusland.

Var det før, I kendte de russiske Pirls-resultater?

"Det var lang tid før", forklarer Simon Skov Fougt.