Anmeldelse

Værdsættende forældredialog

Værdsættende forældredialog

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne udgivelse er et værktøj til lærere på 6.-10. klassetrin i deres arbejde med uddannelsesvalget for elever med anden etnisk baggrund, især hvor familiens indsigt i det danske uddannelsessystem er begrænset, og hvor kultur og manglende sprogfærdigheder står i vejen for dialogen. Men også dialogen med danske forældre kan opkvalificeres med dette værktøj. Den værdsættende forældredialog er en måde at nå ind til forældrene på og få skabt gensidig respekt og forståelse for hinandens roller i elevens valg af uddannelse.

Fakta:

Titel: Værdsættende forældredialog

Sider: 39 sider

Type: Hæfte

Forlag: Navigent A/S

Bagved ligger teorien om den værdsættende samtale, Appreciative Inquiry, en teori, der kommer fra USA og bygger på sprogets evne til at åbne op for muligheder og skabe relationer og skabe fremtid og drømme ved at fokusere på anerkendelse og styrkesider og bruge Det værdsættende Øje i synet på eleverne og forældrene. Teorien er kendt i lærerverdenen, og her bruges den til at sætte fokus på den del af lærernes arbejde, der skal hjælpe eleven ud af skolen med en fornuftig uddannelsesplan - i samarbejde med forældrene og vejlederne fra Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU).

Bogen indeholder tre dele: Et teoretisk afsnit om den værdsættende samtale. Et andet afsnit om den række udfordringer, elever, forældre og lærere møder, når de skal orientere sig i det danske uddannelsessystem. Her præciseres mødeformens og mødestedets vigtighed, brug af tolkebistand og andet. Endelig er der et afsnit med øvelser, der kan bruges på forældremøderne. Øvelserne handler blandt andet om gensidige forventninger, om at forstå og anerkende forældreambitioner og om perspektivbytte og værdier. Opbygningen er at gå fra teori og metode til ideer og øvelser, og materialet er testet af erfarne lærere og UU-vejledere i fællesskab. Udgivelsen er støttet af Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration og er et godt og inspirerende materiale.