Anmeldelse
Stik mig en tudse
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Her er et virkelig gedigent materiale.
I indskolingen arbejdes der med sproglig opmærksomhed, og der findes flere gode materialer med ideer til dette arbejde, men til den videre danskundervisning og ikke mindst til specialundervisningen har der manglet materialer, der fulgte dette arbejde op.
Materialet er udviklet efter et toårigt forsøgs- og udviklingsarbejde på Ordblindeinstituttet. Det bygger på en udviklingsorienteret læseteori, og sproglig opmærksomhed er en forudsætning for at kunne læse og stave. Netop de ordblinde og læsesvage elever har problemer med den fonologiske opmærksomhed. I dette materiale arbejdes der med fonemer, rim og stavelser. Materialet består af en grundbog til læreren og et arbejdshæfte til eleverne.
Grundbogen indeholder meget lidt teori, men har til gengæld en stor mængde mundtlige øvelser samt oplæg til arbejdet i elevhæftet og små forfriskende hib til læreren. I bogen gengives mange klassiske rim og remser, men også nyere rim af Halfdan Rasmussen og Thorstein Thomsen. Disse velvalgte tekster bruges til øvelser med rimlege og til at finde rimord, og endelig lægges der op til, at eleverne selv rimer og digter. Den fonologiske opmærksomhed trænes med øvelser med forlyd, indlyd, slutlyd og bogstavrim. Også arbejdet med stavelser vægtes. Der er mange opgaver, så læreren kan vælge ud. Elevhæftet består af tegninger, og de samme funktioner trænes. Ved flere øvelser skal eleverne også læse og skrive. Tegneren har en munter, lidt tynd streg. Dyreillustrationerne er ikke alle lige vellignende, men de har en vis personality.
Forfatterne lægger op til, at der trænes med materialet i tyve minutter to til tre gange om ugen over en periode på cirka tre måneder. Målgruppen er specialundervisningselever i alderen 10-15 år og elever i 2.-4. klasse i folkeskolens danskundervisning.
Materialet anbefales til målgrupperne.