Anmeldelse
Barndommens gade
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I serien »Lette klassikere« er Tove Ditlevsens »Barndommens gade« nu udkommet. Bogen giver en god beskrivelse af en barndom i tredivernes København.
Hovedpersonen er den tolvårige Ester. Hun bor i et baghus i en lille lejlighed på Vesterbro. I lejligheden bor også hendes forældre og en storebror. I opgangen bor et broget galleri af personer, der indbefatter en prostitueret og en »sladrekælling«. Penge er det småt med, selv om faderen arbejder. Historien fortælles fra Esters perspektiv. Ensomhed, angst og glæde veksler. Hun har en god veninde, Lisa, der stjæler slik, som begge nyder.
Ester er angst, når hun skal igennem den mørke gård til lejligheden i baghuset, ofte gemmer der sig en skægget mand i gården. Den samme angst fylder hende, når der skal hentes kul i kulkælderen. Dog repræsenterer barndommens gade også en tryghed, som hun længes tilbage til under et ophold som feriebarn på landet. Man hører også om skolen, hvor hun føler sig ensom og speciel.
Bearbejdningen er vellykket. Fortællingen er letlæst. Den er ligeledes indtalt som lydbog. Indtalingen er god at lytte til, selv om det måske går lidt for hurtigt til, at en meget svag læser kan følge med ved bog plus bånd-læsning. Fortællingen foreligger også i en filmversion fra Nordisk Film. Videoen leveres med femårig skolelicens.
Bogen kan bruges til læsetræning i specialundervisning, til almindelig frilæsning eller som led i et differentieret undervisningsforløb, hvor differentieringen går på de læsemæssige krav, der stilles til eleverne. Her kan både originaludgaven, den bearbejdede udgave, lydbogen og filmen indgå.