Censorer: Gentænk danskeksamen i ny læreruddannelse

Danskprøven i læreruddannelsen er kompleks, den skriftlige del er uklar, og det er stadig et meget stort problem, at der skal gives én samlet karakter for mundtlig og skriflig dansk, lyder det fra censorerne efter årets prøver.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke nyt, men det bliver det ikke mindre vigtigt af.

I årets censorrapport for læreruddannelsen har danskcensorerne endnu engang - og denne gang med fremhævede typer - understreget, at det er dybt problematisk, at de skal vurdere de kommende lærere med én samlet karakter på to meget forskellige prøver. 

"Censorerne efterlyser igen i år to adskilte karakterer i mundtligt og skrifligt dansk", skriver de. 

Censorer slår alarm: Nu kan man blive lærer uden at kunne regne eller stave

Derudover har censorer en række andre kritikpunkter på prøverne, og alt i alt opfordrer de til, at prøverne revideres. 

"De mange censorudsagn tegner samlet set et billede af en kompleks prøveform med to delprøver, der bør gennemtænkes grundigt i den reviderede læreruddannelse 2022", lyder det. 

Flere studerende bryder sammen efter 24-timers prøven

Der er særligt to temaer, der træder frem i censorernes vurderinger. Det ene er den faglige og fagdidaktiske bredde og dybde i prøvespørgssmålene, den anden er den skriflige delprøves indhold og 24-timers-prøveformen.

Kommende dansklærere mangler dansk-sproglige kompetencer

Flere censorer kritiserer den skriftlige delprøve for at være "uklar, utydelig og analyseobjektet for tyndt", og en del er meget kritiske over for 24-timersprøven. 

"De sover næsten ikke i 24 timer. De vil gerne starte med prøven kl 8 frem for kl 12, da de bare sidder og venter på at komme i gang. Flere studerende bryder sammen efter eksamen, da de har være igennem et langt stressende forløb. Måske prøveformen kunne gentænkes, sådan den ikke er en 24-timersprøve", skriver en. 

Kommende dansklærere skal holde sig vågne 24 timer i træk

Censorerne er uenige om vurderingen af den fagdidaktiske kvalitet ved den mundtlige prøve, men de siger generelt, at: 

"Der savnes mere tid til undervisning og fordybelse i faget. Udvikling af faglig viden og fagdidaktisk kompetence kræver tid, ro og øvebaner hos de studerende, så de bliver i stand til på et begrundet vidensgrundlag at handle i pædagogisk og fagdidaktisk praksis". 

 

Læs mere

Censorrapporten