Anmeldelse

Vi er alle født frie

Vi er alle født frie

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Menneskerettigheder har de senere år fået stadig større opmærksomhed som undervisningsemne i mange sammenhænge. Mange vinkler kan lægges ned over emnet, der har brændt sig fast hos de fleste som noget, der bare er der, og ikke nødvendigvis som noget, der for 60 år siden var et forsøg på at undgå endnu en verdenskrig.

Fakta:

Titel: Vi er alle født frie

Pris: 199 kroner

Sider: 72 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Rettighederne handler også om det almindelige mellemmenneskelige samvær. Dette ser man illustreret i billedbogen "Vi er alle født frie", som Gyldendal og Amnesty International sammen har fået oversat og udgivet på dansk. 30 kunstnere er blevet bedt om hver at illustrere én af de 30 artikler i verdenserklæringen. Billederne i bogen udgør, sammen med en forenklet udgave af menneskerettighedsartiklerne, bogens indhold.

Der er mange skønne billeder, og variationen i deres forskellige udtryk er stor. Bogen forventes brugt til samfundsfag. Det vil dog også være muligt at bruge bogen på de mindre årgange netop på grund af den sproglige forenkling. Alberte Winding har skrevet forordet til den danske udgave og får fint beskrevet, hvordan rettighederne handler om, at mennesker skal indgå gode aftaler med hinanden.

Rettigheder og ansvar følges ad. Det hele virker så simpelt, og alligevel er det så svært i praksis ude i den store verden. Om bogen kan få børn og unge til at se dette dilemma, er uvist. Men den er i hvert fald et godt og smukt udgangspunkt, hvor billedanalyse også kan inddrages og bruges i en bredere sammenhæng.