Eleverne komponerer selv billederne til anmeldelserne på deres instagram-profil.

Her kan dine elever blive inspireret til at læse mere

En 7.-klasse og deres dansklærer har startet instagramprofilen #youngadultboeger, hvor eleverne anmelder de bøger, de selv har været glade for at læse. Tanken er, at andre unge kan blive inspireret af de korte tekster og lækre billeder.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En ung fyr eller pige med grå kasket, set gennem et trådhegn, er fordybet i bogen "Håbet er som en muskelhund". Sådan ser billedet ud på den seneste anmeldelse på instagramprofilen Young Adult Bøger. Billedet er komponeret af en af eleverne i 7.c på Holme Skole ved Aarhus og det samme er den korte appetitvækkende anmeldelse. Klassen har nemlig sammen med deres dansklærer Lotte Leth Kjelstrup skabt profilen, hvor de giver deres læselyst og anbefalinger videre til andre unge.

Bachelorer: Klassefællesskab kan styrke læselysten

"Jeg syntes med det samme, det var en rigtigt fed tanke, da Lotte fortalte om sin ide. Det er både fagligt og rigtigt sjov, og så hjælper det andre med at komme i gang med at læse flere bøger", fortæller Esther fra 7.c. Hun læser selv meget fantasy og young adult, og har skrevet en række anmeldelser til profilen - blandt andet af Game of Thrones-bøgerne. Og hun er også selv blevet inspireret til at tage fat på andre genrer af at læse sine klassekammeraters anmeldelser.

Eleverne ved, hvad der virker på sociale medier

Dansklærer Lotte Leth Kjelstrup havde egentlig gået med tanken længe, fordi hun selv er meget interesseret i ungdomslitteratur og læser meget med sine elever i skolen. Da hun så sidste år fik en 6.-klasse, som i nogen grad delte  hendes begejstring for bøger, besluttede hun efter sommerferien, at der skulle ske noget.

"De gik og lånte bøger og læste og tale om dem, og jeg tænkte, at alt det, de gik og delte med hinanden, kunne jo være fedt, hvis flere kunne få del i. Jeg følger selv forlagene på instagram, men jeg syntes, det skulle være længere tekster, og da jeg præsenterede ideen for eleverne efter sommerferie i 7. var de med på det med det samme".

Artiklen fortsætter under Instagram-anmeldelsen

Ravnenes Hvisken 1 -------------------- 17-årige Anne er synsk og kan se fortiden. En dag får hun et syn om et gammelt mord, hvor en rødhåret pige får skåret et runetegn i ryggen med en kniv. Kort efter bliver andre rødhårede piger rundt på egnen myrdet. Ens for dem alle er, at de har det samme runetegn malet på sig. Anne roder i sin fortid og opdager ting, som vil ændre hendes liv for evigt. Magiske væsner og halvguder begynder at opsøge Anne.  Er det for at beskytte hende eller for at gøre hende ondt? Anne må tage svære beslutninger for at beskytte sig selv og alle dem, der står hende nær..........

Et opslag delt af YoungAdultBoeger (@youngadultboeger) den 2. Nov, 2018 kl. 12.18 PDT

De videreudviklede konceptet sammen, for eleverne er jo, som Lotte Leth Kjelstrup siger, langt mere på de sociale medier og ved, hvad der virker, og hvilke hashtags man skal bruge.

"De synes selv, at det kan være svært, når de går på biblioteket og bare ser bogryggene, at vide hvad den næste bog skal være, og de mangler ny inspiration. Det var også dem, der fandt på navnet og i grupper fandt de frem til, hvem der er bedst til at lave billederne. De, der læser meget, har lavet mange anmeldelser, men alle har lavet mindst en, og vi var enige om, at det er helt fint".

Læser mere opmærksomt 

De begyndte med et forløb om anmeldelser, og Lotte Leth Kjelstrup har sat en skabelon op for, hvad der skal med. Men bøgerne vælger de selv. Skolen har 20 minutters læsebånd, og klassen bruger en lektion om ugen på at låne bøger, læse og skrive og læse anmeldelserne igennem. Alle anmeldelser bliver læst af en eller to kammerater og derefter læser Lotte den igennem for det sproglige og eventuelle redigeringer.

"Jeg bliver også selv vildt inspireret, for der dukker nogle forfattere op, som jeg ikke kendte. Processen er ret lang, og vi arbejder med, at det skal være interessant skrevet. Men jeg kan også virkelig mærke, at det har gjort en stor forskel for dem fagligt. De bliver bedre til at skrive og overvejer, hvad de skal have med og hvad de skal udelade. Læsemæssigt bliver de også dygtigere, og de læser grundigere. Og så kan jeg se, at det betyder noget for dem, at der er andre, der læser det, de skriver. De ranker sig og bliver lidt højere og gør sig mere umage med at formidle".  

Politikerne vil have skolebørn til at læse flere bøger

Esther er enig. Hun er mere opmærksom, når hun ved, at hun skal anmelde den bog, hun læser.

"Det er en sjov måde at arbejde på. Én ting at skrive noget til sin lærer, men jeg gør mig klart mere umage og vil gerne have, at det bliver godt, når jeg ved at der kan være mange, der læser det. Jeg er også blevet meget mere rutineret i at skrive anmeldelser og jeg får endnu mere lyst til at læse, fordi jeg ved, at jeg lige skal læse bogen færdig, for at jeg kan få skrevet anmeldelsen".

Lotte Leth Kjelstrup regner med at fortsætte med profilen i 8. og 9. klasse, og hvis der er stemning for det, vil hun fortsætte projektet med sin næste klasse også. De overvejer også, om de skal invitere andre ind, der kan skrive anmeldelser på profilen. Alle anmeldelserne kan findes på Instagram på #youngadultboeger

Game of Thrones - En Sang om Is og Ild ------------------------ Har du set HBO serien Game of Thrones? Hvis du har det, vidste du så, at den er baseret på bogserien "En Sang om Is og Ild"? Lige meget om du har set serien eller ej, så burde du læse bøgerne. I bøgerne får du mange flere detaljer, og du kommer meget tættere på de mange karakterers følelser og deres udvikling gennem bøgerne. Bøgerne er så gode, at der skal flere kraftanstrengelse til at rive sig løs fra dem. Du kan både følge the Targaryens, the Lannisters, the Starks, the Baratheons og alle de andre fantastiske karakterer og familier i både bøgerne og serien. Efter jeg er begyndt på serien, både filmserien og bøgerne, har jeg taget mig selv i at tænke på dem så snart, jeg ikke ser eller læse den. Filmserien har faktisk overhalet bøgerne, fordi George R. R. Martin prioriterer filmene over bøgerne, hvilket jeg synes er ærgerligt. Efter min mening er bøgerne bedre end filmserien, selvom de begge to er fantastiske..............

Et opslag delt af YoungAdultBoeger (@youngadultboeger) den 10. Jan, 2019 kl. 3.00 PST