København: Besparelser på specialundervisning rulles tilbage

I et budgetforlig uden overborgmesterens parti Socialdemokratiet får børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager opfyldt sit ønske om penge til at merituddanne lærere uden læreruddannelse, og besparelser på specialundervisningen rulles tilbage.

Publiceret Senest opdateret

I en budgetaftale helt uden om overborgmesterens parti, Socialdemokratiet er Enhedslisten gået sammen med de borgerlige partier på Københavns Rådhus. På skoleområdet betyder det bl.a. penge til den konservative børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsagers plan om at give en del af de ikke-læreruddannede ansatte på byens skoler en meritlæreruddannelse. Og så genoprettes økonomien på det pressede specialundervisningsområde.

Børne- og Ungdomsudvalget har i år vedtaget besparelser for 32,6 mio. kr. for at dække det stigende forbrug af specialundervisning. Ifølge Børne- og ungdomsforvaltningen skyldes merforbruget, at flere af de elever, der har særlige behov, i dag lider af ex. ADHD, autisme eller udviklingsvanskeligheder, som kræver dyrere støttetilbud end ex. elever med læse- eller sprogvanskeligheder. Men med dagens budgetaftale er det ifølge borgmester Jakob Næsager sikret, at de besparelser kan rulles tilbage for de kommende år:

Når vi vælger at bygge almene skoler, der vinder priser i arkitektkonkurrencer, skal vi selvfølgelig også bygge noget til de børn, der er tilknyttet specialområdet, fremhæver Jakob Næsager (K).

"Vi har fået dækket de meget store ekstraudgifter til specialundervisning, så alle Københavns børn og deres lærere og pædagoger ikke skal udsættes for besparelser fordi flere børn har særlige behov", siger han i en pressemeddelelse.

Jakob Næsager fremhæver også, at der afsættes anlægskroner til at at bygge en ny topmoderne specialskole ved Ørestad Boulevard:

"Jeg er pavestolt over, at vi med budgetaftalen her har blik for de børn og unge, som har det allersværest. For mig at se, er det helt afgørende, at vi prioriterer specialområdet. Med aftalen her bygger vi nye institutioner, der skal være med til at indfri målet om at være København skal være danmarksmestre i børneliv – også på specialområdet. København er en by fuld af diversitet. Når vi vælger at bygge almene skoler, der vinder priser i arkitektkonkurrencer, skal vi selvfølgelig også bygge noget til de børn, der er tilknyttet specialområdet".

Penge til lærerrekruttering

I august fortalte Jakob Næsager på folkeskolen.dk, at han gik til budgetforhandlingerne med ønsket om en meritlæreruddannelsen specielt til de lærere, der allerede arbejder i københavnske skoler uden en læreruddannelse, samtidig med at han vil skrue op for samarbejdet med Teach First Danmark, som formidler, at universitetsbachelorer og kandidater arbejder på fuld tid i folkeskoler, samtidig med at de får en meritlæreruddannelse.

Med dagens aftale afsættes 43 millioner kroner årligt i fire år til rekruttering på børne- og ungdomsområdet. Hvordan de præcist skal bruges, er dog ikke besluttet, men Jakob Næsager satser fortsat på merituddannelse og på vikardækning til lærerne, mens de studerer:

" Meritstuderende arbejder ofte i fuldt skema samtidig med, at de studerer. Det er selvsagt hårdt, og vi skal sikre en god balance mellem arbejds- og studielivet, så flere får lyst til at tage en meritlæreruddannelse. Ligesom vi også gerne vil tiltrække flere sporskifte-meritstuderende med fx akademiske uddannelser, både til vores skoler- og dagtilbud".