"Vi er gået så langt som overhovedet forsvarligt med at øge tobaksafgifterne", siger skatteminister Troels Lund Poulsen.

Aktører dumper sundhedspakke

I sidste uge indgik regeringen og Dansk Folkeparti en aftale om en sundhedspakke, der øger afgifterne på cigaretter, alkohol og mættet fedt. Men aftalen er ikke god nok, lyder det fra Lægeforeningen og Forebyggelseskommissionen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg synes, det i grunden er nogle gode forslag, de går bare ikke langt nok. Jeg ærgrer mig over, at man ikke gør sit arbejde ordentligt, når man nu er i gang", siger tidligere formand for Forebyggelseskommissionen Mette Wier til Altinget.dk.

Aftalen om folkesundhedspakke blev indgået 5. maj. Aftalen sætter afgifterne på tobak og alkohol op. Desuden skal den såkaldte fedtskat på mættet fedt også gælde kød.

Skatteminister Troels Lund Poulsen mener, at det er så langt, som det er muligt at gå:

"Med sundhedspakken gør vi det dyrere at ryge, og vi forhøjer prisen på alkoholsodavand og cider. Det har været vigtigt for mig, at især unge i mindre omfang vil begynde at ryge og drikke. Vi er gået så langt som overhovedet forsvarligt med at øge tobaksafgifterne. Analyserne viser, at afgiftsforhøjelser derudover vil føre til provenutab og voldsom vækst i smugleri og grænsehandel", lyder det fra Troels Lund Poulsen på Skatteministeriets hjemmeside.

Men Mette Wier synes ikke, pakken er ambitiøs nok.

"Det kunne være rigtig godt, hvis man havde differentieret afgiften efter fedtprocenten. Man måler jo i forvejen fedtprocenten, og der er intet administrativt til hinder for en differentiering, så det er ærgerligt, synes jeg".

Læger vil have højere alkoholgrænse

Lægeforeningen er heller ikke tilfreds med sundhedspakken. Formand Mads Koch Hansen mener, at alkoholindsatsen er for svag.

"Det er meget skuffende, at regeringen ikke bare har valgt en grænse på 18 år for al alkohol. Vi ved fra Forebyggelseskommissionens analyser, at der er en sammenhæng mellem lave aldersgrænser og druk hos unge. Nu havde vi lejligheden til at følge de andre nordiske lande, hvor de unge skal være 18 år eller ældre for at købe alkohol. Den lejlighed er nu forpasset, og jeg frygter, at den vedtagne ændring ingen reel effekt får", lyder hans budskab.

Fakta om sundhedspakken:

- Afgiften på tobak forhøjes svarende til 2 kr. pr. 20 stk. pakke cigaretter i gennemsnit og ca. 3 kr. pr. 20 stk. pakke for de billigste cigaretter. Afgiften på røgtobak forhøjes tilsvarende.

- Der arbejdes for at etablere en pantordning vedrørende danskeres grænsehandel med øl og sodavand i Tyskland, således at danskeres grænsehandel i Tyskland også omfattes af pant. Kan dette realiseres, vil regeringen og Dansk Folkeparti vurdere mulighederne for at øge afgifterne på øl og vin. Regeringen vil endvidere undersøge mulighederne for at øge vinafgiften isoleret. Et eventuelt merprovenu herfra vil udmøntes i overensstemmelse med skattestoppet.

- Tillægsafgiften på alkoholsodavand forhøjes, og den udvides til også at omfatte cider og alkoholsodavand baseret på cider og frugtvin. Dermed er alle alkoholsodavand omfattet af tillægsafgift.

- Afgiften på mættet fedt, som allerede indgår i Forårspakke 2.0, udvides til også at omfatte kød.

- Forhøjelsen af afgifterne på tobak og alkoholsodavand træder i kraft 1. juli 2010, og afgiften på mættet fedt får virkning fra medio 2011.(Kilde: Altinget.dk)