Det kan være nødvendigt at fastholde en elev, men når det sker, betyder det ikke nødvendigvis, at episoden skal indberettes til kommunen. Men det skal skolerne i Nordfyns Kommune, og det krav har heldagsskolen i Otterup tilsyneladende ikke altid fulgt.

Riisager: Skoler har ikke generel pligt til at indberette magtanvendelser til kommunen

Heldagsskolen på Nordfyn indberetter tilsyneladende ikke alle episoder om magtanvendelse til kommunen. Det stiller kommunen ellers krav om, men generelt har skoler ikke pligt til at orientere kommunen om den slags tilfælde, lyder det fra ministeren.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pernille Bendixen, der er børne- og familieordfører for Dansk Folkeparti, har spurgt undervisningsminister Merete Riisager (LA), om hun ser det som et problem, at Nordfyns Kommune tilsyneladende ikke indberetter brug af magtanvendelse korrekt. Hun vil også vide, om Merete Riisager vil skride til handling over for kommunen.

Spørgsmålet tager afsæt i en mor, som har haft sin nu 12-årige søn på Heldagsskolen i Otterup i halvandet år. Da hun i foråret bad kommunen om aktindsigt i sønnens skolepapirer, fik hun udleveret over 20 indberetninger, hvor personalet havde været nødt til at fastholde sønnen. Men da hun sammenholdt datoerne for indberetningerne med de beskeder om magtanvendelse, hun havde fået på telefon og Forældrentra blev hun klar over, at flere disse episoder aldrig er blevet indberettet til kommunen. Det skriver tv2fyn.dk.

Skoler har ikke en generel indberetningspligt til kommunen

Nordfyns Kommune har ellers den politik, at alle magtanvendelser skal indberettes.

"Hvis det ikke er blevet det, så er det ikke i orden", siger direktør på børne- og ungeområdet Ejner Jensen til tv2fyn.dk.

Men generelt har folkeskoler ikke en indberetningspligt til kommunen i forhold til magtanvendelse over for elever. Det svarer Merete Riisager på Pernille Bendixens spørgsmål med henvisning til, at reglerne for magtanvendelse i folkeskolen, herunder specialskoler, fremgår af bekendtgørelsen om fremme af god orden i folkeskolen.

Her står, at folkeskolen skal tilbyde alle børn og unge et trygt undervisningsmiljø med klare rammer og tydelighed, så magtanvendelse så vidt muligt kan begrænses. Men der kan anvendes magt i fornødent omfang, hvis det er for at afværge, at en elev øver vold mod sig selv eller andre eller ødelægger eller beskadiger ting.

Skolelederen kan opfordre forældrene til at gå til myndighederne

Merete Riisager peger også på, at skolelederen skal inddrage PPR, hvis der er grund til at antage, at en elevs uhensigtsmæssige opførsel skyldes sociale eller emotionelle vanskeligheder. Så kan PPR vurdere, om eleven har behov for specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand, eller om de sociale myndigheder skal inddrages.

En henvendelse til de sociale myndigheder om en elevs uhensigtsmæssige adfærd ligger uden for reglerne om underretningspligt i loven om social service. Derfor må henvendelsen normalt ikke ske, før skolelederen forgæves har opfordret forældrene til selv at kontakte de sociale myndigheder.

"Forældrene skal i alle tilfælde underrettes om en sådan henvendelse til de sociale myndigheder", skriver Merete Riisager.

Langt flere tilfælde på Nordfyn end på resten af øens specialskoler

I 2017 indberettede Heldagsskolen i Otterup i alt 120 episoder om magtanvendelse over for skolens knap 30 elever. Det er betydeligt flere end på de øvrige fynske specialskoler, viser en rundspørge fra tv2fyn.

For eksempel måtte Nyborg Heldagsskole kun ty til magt over for eleverne 18 gange i 2017, og det selv om skolen har mere end tre gange så mange elever som Heldagsskolen på Nordfyn.

På baggrund af artiklen på tv2fyn.dk har Nordfyns Kommune igangsat en undersøgelse, der skal være med til at afdække, hvorfor antallet af magtanvendelser ligger betydeligt højere end blandt de andre fynske specialskoler.

Du kan læse artiklen på tv2fyn.dk og Merete Riisagers svar via disse link:

Læs mere

Merete Riisagers svar

Artikel på tv2fyn.dk