Red Barnets projekt, 'Skab venner - Ikke fjender', skydes afsted med en rapkonkurrence, som skal skabe sammenhold i skoleklasserne og indsigt i børns forhold i Sierra Leone.
Elever skal rappe om venskab
Overskuddet fra årets ulandskalender går til Red Barnet-projekter i Sierra Leone. Samtidig lancerer Red Barnet den danske kampagne, ’Skab venner – ikke fjender’, med tilhørende rap-konkurrence. Fokus på rap og konflikthåndtering skal binde de to lande sammen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Red Barnet er blevet udvalgt til at modtage Danidas overskud fra salget af årets u-landskalender. Temaer om venskab og konflikthåndtering blandt børn i henholdsvis Sierra Leone i Vestafrika og i Danmark, samt fokus på rap som udtryksform, er bindeleddet mellem u-landsprojektet og Red Barnets undervisningsmateriale til de danske folkeskoler. Det danske projekt har fået navnet 'Skab venner - ikke fjender'. Ideen er, at danske elever skal kunne spejle sig i børnene fra Sierra Leone, som kommer i børneklubber hvor de lærer deres rettigheder at kende, lærer konfliktløsning og lærer at sige fra over for overgreb fra voksne, fortæller Birgitte Kabel, kommunikationsmedarbejder i Red Barnet. "Vi vil gerne vise, at børnene i Sierra Leone har styrke, og at danske elever kan lære noget af dem. Konfliktløsning er noget universelt, og det afspejler undervisningsmaterialet. De danske elever ser jo, at de ting, børnene i Sierra Leone lægger vægt på i forhold til at være en god ven, stort set er de samme som dem, de danske elever selv lægger vægt på", siger hun. Rap-konkurrence skal styrke sammenhold Projektet 'Skab venner - ikke fjender' bliver skudt i gang i dag, 1. november, og fokus er rettet specifikt mod 4.-6. klasse. Red Barnet har lavet undervisningsmateriale til brug i skoleklasserne, samt udskrevet en rap-konkurrence, som også begynder i dag. I forbindelse med konkurrencen har Red Barnet på projektets hjemmeside lavet en såkaldt rap-maskine, hvor skoleeleverne kan sammensætte de beats, de skal konkurrence-rappe hen over. Netop brugen af rap er en vigtig detalje i projektet, fortæller Birgitte Kabel. Konkurrencen, hvor man sammen med sin klasse kan indsende sin rap, skal skabe sammenhold om et fælles projekt i Danmark, og udtryksformen har direkte forbindelse til de unge i Sierra Leone. "Rap som udtryksform bliver brugt meget i Sierra Leone. Også politisk. Rapmusikere er blandt de stærkeste oppositionsstemmer i landet. Og konkurrencen giver jo de danske klasser en mulighed for at styrke fællesskabet ved at gå sammen om et fælles projekt", siger Birgitte Kabel. Projektet har fået prominent hjælp på rapfronten fra den danske rapper Jooks. På hjemmesiden for 'Skab venner - ikke fjender', kan danske skoleelever følge ham blandt unge i Sierra Leone og få inspiration til konkurrencen i hans egen rap om at skabe venner i stedet for fjender.