Forskning

"Skolefagligheds-lærings-tænkning er rykket voldsomt ned i børnealder", lyder det fra lektor på Institut for psykologi på Syddansk Universitet Anja Stanek.

Skolestarten er rykket: Kun 19 kommuner har reel skolestart i august

Langt de fleste elever tyvstarter skolestarten i foråret ved at flytte fra børnehaveklassen til sfo. Kun i 19 kommuner begynder eleverne først på skolen i august. Skolen rykket voldsomt nedad, viser en ny kortlægning, som udkommer mandag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børn starter i skole i august. Det var lektor på Institut for psykologi på Syddansk Universitet Anja Staneks udgangspunkt, da hun for BUPL skulle undersøge skolestart. Men efter at have spurgt samtlige 98 kommuner, måtte hun erkende, at skolestart i august er en afvigelse fra normalen. Kun i 19 kommuner begynder eleverne i skole i august.  I resten af kommunerne er elevernes første møde med skolen sfo eller ved rullende skolestart.

Anja Stanek kiggede første gang på skolestart i 2004, da læringsplaner blev indført i dagtilbud. Og hendes nye undersøgelse, som bliver offentliggjort på mandag, viser store forandringer.  

"Noget af det, der er meget tydeligt i det her studie er, at børns hverdagsliv, når de skifter fra børnehave til skole ser voldsomt anderledes ud i dag, end det gjorde i midtnullerne", siger Anja Stanek.

Læs mere

Rapport på bupl.dk: Børneparat skole &Skoleparate børn? Fokus på overgangspædagogik (pdf)

Powered by Labrador CMS