Debat

Debat: Reduceret arbejdstid er en nødvendighed

Publiceret Senest opdateret

I forbindelse med OK24 deltog jeg på nettet 10. maj til et møde, hvor Morten Refskov (formand for overenskomstudvalget, red.) og Gordon Ørskov Madsen (formand for Danmarks Lærerforening, red.) fremlagde planen for det videre arbejde med overenskomsten.

På trods af lidt tekniske problemer fik jeg og mine andre ældre kolleger særlig fat på en bemærkning fra Morten, om at flere af de ældre lærere, som benytter sig af reduceret arbejdstid, kun gør det, fordi muligheden eksisterer.

Morten, du tager i den grad fejl. Samtlige mine ældre kolleger på min arbejdsplads er dybt optaget af, at de sidste år på arbejdet bliver fysisk mulige at gennemføre.

Hvis du ikke tror på det, så er du hjertelig velkommen til at kigge forbi på Veksø Skole, hvor vi forhåbentlig kan få dig på bedre tanker.

Selv glæder jeg mig over at holde en ugentlig skemafri dag, og møder glad op resten af ugen - takket være denne mulighed stadig findes, omend i en klart ringere udgave end før lockouten.

Svar fra Morten Refskov, formand for overenskomstudvalget, DLF

Kære Jens

Tak for din henvendelse og for din onlinedeltagelse den 10. maj.

Det er sandelig godt, at du skriver, for jeg kan af din henvendelse se, at jeg må have udtrykt mig upræcist.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jeg og foreningen er dybt optaget af at sikre bedre og mere fleksible ordninger for vores seniorer. Når medlemmerne skal kunne holde til et langt – og stadigt længere – arbejdsliv, forudsætter det rimelige arbejdsvilkår undervejs og ikke mindst i de sidste år af arbejdslivet.

Den bemærkning, du henviser til, var mit forsøg på at forklare, at det ikke er nogen let opgave at forbedre vilkårene. Som en del af arbejdstidsaftalen 08 havde man fra det 60. år ret til at gå 175 timer ned i tid årligt uden modregning i løn og pension: Den såkaldte aldersreduktion, der blev eksproprieret med lovindgrebet i 2013. Min bemærkning knyttede sig til, at denne ret blev brugt af stort set alle, hvilket var fuldt forståeligt.

Vi er nu i en tid med massive arbejdsudbudsproblemer i det offentlige og udsigt til smalhals, så langt øjet rækker. Især i den situation vil arbejdsgiverne vægre sig mod meget omkostningsfulde, rettighedsbaserede ordninger. Så jeg forsøgte blot at fortælle, at vi står overfor nogle svære overvejelser om, hvordan morgendagens ordninger skal se ud, fordi vi næppe én til én kommer til at kunne genindføre aldersreduktionen, som vi kendte den før OK13.

Hvordan balancerer vi stramme budgetter, vigende arbejdskraft, kollektive ordninger og individuelle hensyn? Det er og bliver en stor udfordring, men vi insisterer netop på bedre rammer og vilkår, der kan motivere medlemmerne til at forblive på arbejdsmarkedet, fordi det er bydende nødvendigt.

Med venlig hilsen
Morten Refskov

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.