"Vi kommer ikke til møde nogle politikere derinde, som vil noget som helst", sagde FOA-formand Dennis Kristensen inden dagens møde i Forligsinstitutionen.

Dennis Kristensen: Politikerne vil ikke et forlig

Der var ikke megen optimisme at spore hos FOA-formand Dennis Kristensen, da han sammen med den alle fagbevægelsens forhandlere gik ind til dagens forhandlinger med KL i Forligsinstitutionen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der har hverken været røde faner eller fællessang foran Forligsinstitutionen i over en uge. Siden tirsdag i sidste uge har forligsmanden nemlig ikke indkaldt til officielle møder.

Mange har spekuleret over grunden til den lange pause, men lørdag formiddag kom det endelig frem, at Forligsmanden ville se kommunernes forhandlere i dag og regionerne i morgen.

I går på blokvognen ved Christiansborg sagde FOA-formand og næstformand i det kommunale forhandlingsfælleskab Dennis Kristensen, at det var rigtigt set at indkalde kommunerne til et nyt møde.

Sammenhold og solidaritet fejret i solen 

Men få minutter inden dagens møde havde tonen en noget anden klang fra FOA-formanden:

"Man kan ligeså godt sige det, som det er: KL gør, hvad de kan for at forhindre, at vi får en mulighed for at lande en løsning. Det er simpelthen en svinestreg uden lige", skrev Dennis Kristensen på Facebook.

Årsagen skal findes i et interview i Politiken i dag, hvor KL-direktør Kristian Wendelboe udtaler, at den historiske musketer-ed mellem de faglige organisationer bremser for at lave en aftale, og at fagbevægelsen har "kaldt på Folketinget i hidtil uset grad".

Rivegilde om den danske model før dagens forhandlinger 

"Når denne her mulige konflikt har et omfang, som kan skubbe den danske model ud over kanten, så skal han huske på, at vi kun havde udtrukket 10 procent. De (KL, red) rydder alle andre hylder og lukker den offentlige sektor, og så går de guddøme ud og siger til lønmodtagerne, at det er jer, der skubber den danske model ud over kanten", kom det fra Dennis Kristensen.

"Det her er et forsøg på at forhindre, at vi får et forlig. Vi kommer ikke til møde nogle politikere derinde, som vil noget som helst", fortsatte han.

Forligsmanden må se muligheder på det kommunale område

Siden forligsmand Mette Christensen valgte at udnytte sin mulighed for at forlænge forhandlingerne med 14 dage, har hun ikke indkaldt til forhandlinger på statens område.

Alligevel er alle de statansattes forhandlere siden mødt op til samtlige forhandlinger. Og det samme gælder dagens forhandlinger.

Forligsinstitutionen: Konflikten udsat 14 dage 

Formand for Akademikerne Lars Qvistgaard havde i dag ikke noget bud på, hvorfor staten ikke har været kaldt til et officielt møde siden 28. marts.

"Jeg kan ikke gennemskue, hvad det er for tanker, at forligsmanden har i den sammenhæng. Et eller andet sted man jo en opfattelse af, at det er staten, der har fat i den lange ende. Men hun må have lavet nogle sonderinger, som giver en tro på, at det er her (kommunernes, red), at der kan præsenteres en samlet løsning", sagde han inden dagens møde.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen udtalte fredag, at han forventer, at den betalte spisepause på statens område er den største knast i forhandlingerne.

Bondo: Alle forhandlere er med i dag, så vi kan lave en aftale 

Har I overhovedet haft tid til at diskutere den betalte frokostpause?

"Det har været drøftet på KL's område, før vi gik ind i Forligsen, men jeg kan ikke referere, hvad der er sket siden. Men et eller andet sted må vi have et håb og tro på, at vi kommer til at drøfte det i dag. Men lad os nu se", fortalte Lars Qvistgaard.

Bondo: Vi er klogere om 16-18 timer

Formand for det kommunale forhandlingsfælleskab og lærernes formand Anders Bondo Christensen var den første af fagbevægelsens forhandlere til at troppe op foran Forligsinstitutionen. Her blev han blev han blandt andet mødt af lærere fra Viborg Lærerkreds, der var taget af sted klokken 3:30 i nat for at vise deres støtte.

"Jeg kan love dem (lærerne fra Viborg, red.), at jeg også i dag vil gøre alt, hvad jeg kan for at lande et godt resultat. Jeg kan også love, at det sammenhold, vi har haft igennem hele forløbet også holder i dag", lød det fra Anders Bondo.

Dramatisk uge for sammenholdet i fagbevægelsen 

Ifølge formanden for de kommunalt ansatte har det været en nødvendighed, at fagbevægelsen har stået sammen under forhandlingerne.

"Vi har oplevet, at vi er blevet spillet ud mod hinanden ved de seneste overenskomster, og det har vi et svar på denne gang ved at stå sammen. Det er forudsætning for, at vi kommer i hus med et resultat, vi kan få stemt hjem", sagde Anders Bondo og udtalte, at parterne nok først om 16-18 timer kan udtale sig om, hvorvidt de er tæt på at nå hinanden.

Lærer: "Jeg håber, at vi i det mindste får en overenskomst som alle andre"

Powered by Labrador CMS